Про тих, що тримають небо. У криворізькому музеї - світлини учасників війни на Донбасі

ПОДІЯ
18.10.21 - 10:11

До Дня захисників і захисниць, у Криворізькому історико-краєзнавчому музеї відкрили фотовиставку, присвячену криворізьким учасникам АТО/ООС.

На виставці представили фотороботи Олексія Куща. Він був одним із перших фотокореспондентів, які поїхали в зону бойових дій на Донбасі.

 

Фотохудожник зазначив, що перша його поїздка була для того, аби показати реальний стан справ у зоні АТО. Олексій розповів, що, крім фотографування, він активно допомагав бійцям, брав участь у перевезенні гуманітарної допомоги й техніки, яку надавав Криворізький міський штаб.

 

На світлинах - бійці батальйону «Кривбас», 17-ї танкової бригади та інших підрозділів, побут і техніка українських бійців.

 

«Від червня 2014-го я став фотолітописцем батальйону «Кривбас». Переважна кількість матеріалу — це портрети людей, які брали участь у військових діях на Донбасі», — розповів Олексій Кущ.

Відвідувач виставки, майбутній авіаційний інженер, курсант криворізького авіаколеджу Едуард Жердєв поділився враженнями: «Дивлячись на ці фотографії, відчуваю гордість за наших людей. Я нечасто буваю на виставках, але на цю прийшов, і вона мене дуже вразила».

 

Заступник міського голови Кривого Рогу Сергій Мілютін сказав: «Від імені виконувача обов’язків міського голови Юрія Вілкула, вітаю всіх захисників та захисниць України зі святом! Важливо, що сьогодні на виставку прийшла молодь. Вони побачили ці світлини. Ці фото чесні, на них зображені реальні люди, які захищали нашу країну. Дуже важливо, що й учасники АТО, й автор виставки наголошували, що саме в Кривому Розі об’єдналися військові, волонтери, добровольці та представники міської влади для того, щоб захистити нашу країну. Саме в Кривому Розі створили перший в Україні міський штаб допомоги. Саме в Кривому Розі був створений перший і наразі один із найкращих в Україні медичних центрів для реабілітації військових та учасників АТО. У Кривому Розі працює одна з найкращих в країні спеціальних міських програм підтримки ветеранів АТО, членів їхніх родин, а також родин загиблих. І саме в Кривому Розі цьогоріч було проведено «Ігри Нескорених», які стали одними з найкращих. Ми пишаємося нашими захисниками, робимо та будемо робити все для їх підтримки та захисту».

 

Криворіжці та міська влада завжди допомагали військовослужбовцям. Влітку 2014-го, під керівництвом міського голови Юрія Вілкула, було створено Штаб допомоги для того, щоб відправляти на передову необхідне спорядження, продукти, медикаменти, одяг, засоби захисту. Упродовж багатьох років міська влада Кривого Рогу надає допомогу військовій частині-3011 Нацгвардії України: капітально відремонтували  казарму, зробили ремонт покрівлі боксів для техніки, оновили зовнішнє освітлення тощо.

 

Місто також допомагає 17-й танковій бригаді: було зроблено ремонт у казармених приміщеннях, замінено комунікації, оновлено сантехніку, проведено асфальтування території. Також у військовій частині-Т0400 організували та виконали ремонт санчастини, спортзалу та їдальні. Уі лікарні № 5 створено перший в Україні один із найкращих реабілітаційних центрів, де вже допомогли більш ніж п’яти тисячам ветеранів та бійців АТО/ООС. 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: