Про війну - від тих, хто воював. Криворіжцям показали фільм «93: Бій за Україну». Трейлер

ПАМ'ЯТЬ
30.07.20 - 10:35

Мого побратима, молодого ще хлопця, поранило. Я наклав йому джгут, щоб спинити кровотечу, і написав на лобі чорним маркером години, коли був накладений джгут. "Не пиши на лобі, - попросив він мене, - напиши краще на руці". Я знову дістав маркер і позначив час на руці, але він все одно не дожив...

Це моторошні кадри 2-ї частини військово-документального фільму «93: Бій за Україну», який учора представили у Кривому Розі. Фільм розповідає про історію боїв 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ у 2014–2016 роках на найзапеклішій ділянці фронту – околицях Донецького летовища.

 

На екрані - спогади бойових командирів, бійців бригади, справжнє (не художнє) відео, відзняте на нулі самими воїнами. Обстріли ворога, бої, перестрілки, розтрощені житлові будинки, донецький аеропорт, втрати...

 

Стрічка «93: Бій за Україну» задумана як трилогія про перемоги та поразки, зростання бойового духу, героїзм і самопожертву бійців, які стали на захист Батьківщини проти російського окупанта. 

 

Друга серія показує активну фазу війни, коли бригада у повному складі стала у передмісті Донецька і тримала оборону аеропорту та прилеглих населених пунктів. 1-у частину фільму створювали за підтримки волонтерів і небайдужих людей. Другу - за підтримки Дніпропетровської ОДА та обласної спілки воїнів АТО.

 

"Ми раді, що долучилися до створення цього проєкту, - поділився з криворізькими глядачами Сергій Бойко, представник обласної спілки воїнів АТО. - Ми й самі - демобілізовані бійці 93-ї бригади, тож ці спогади нам близькі - вони приємні і сумні, це наші перемоги, поразки і трагедії. Маємо на меті створити сучасний історичний контент про подвиг наших воїнів. Ми б хотіли, щоб фільм показували в школах, університетах, щоб на ньому виховували теперішнє і майбутні покоління. Бо, на жаль, ще є чимало людей, яким слід нагадувати, що триває війна за збереження нашої держави. У наших планах - завершити цю трилогію і зняти ще стрічки про криворізьку 17-у танкову бригаду, 25-у та інші героїчні підрозділи нашої області". 

 

Про ідею створення фільму криворіжцям розповіли його творці - Вадим Вейді, колишній боєць 93-ї ОМБР, та Лідія Гужва.

 

"Ми вдячні, що ви проявляєте цікавість до цієї історії, бо ми знаємо, що дивитись такі фільми дуже боляче. Ветерани бачать на екрані своїх побратимів, яких уже немає серед живих. Але ми переконані, що треба знати правду про війну від тих, хто бачив її на власні очі", - кажуть режисери. 

 

У глядацькій залі кінотеатру "Олімп" - ветерани російсько-української війни, родичі криворізьких бійців, журналісти, містяни, яким війна болить.

 

"Я служив у добровольчому батальйоні "Кривбас" у 2014 році, пішов на війну за покликом серця. Для мене це більше ніж фільм. Хто брав у цьому участь, той мене зрозуміє. Це наші гіркі спогади, - каже криворіжець Сергій Шишка. - Я служив у секторі М (Маріуполі), тому те, що на екрані, мені знайоме. Я привів на це кіно усю сім'ю, бо вони мене підтримували, коли я був на фронті". 

 

Третя частина фільму буде присвячена історії 3-го батальйону 93-ї бригади та 20-го батальйону територіальної оборони. Він звільняв і довгий час тримав Красногорівку, Мар’їнку, утримував позиції у Пісках, Авдіївці та на інших передових позиціях. Робота над нею триває, йде пошук фінансування.

 

Трейлер - нижче.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: