Пригоди банана на прізвисько "Комедіант": скандальний арт-об'єкт з'їв американець

ПРИГОДА
12.12.19 - 13:56

Справжнього галасу у ЗМІ та соцмережах наробив звичайнісінькій банан, приклеєний скотчем до стіни. Жовтий плід – не просто їжа, а арт-об'єкт вартістю в 120 тисяч доларів авторства італійського художника Мауріцціо Каттелана. - ТСН.

На популярному експонаті ловлять хайп інші художники та відомі бренди.

Творіння просто під час виставки сучасного мистецтва Art Basel в Майамі знищив, а точніше, з’їв інший митець – Девід Датун.

 

Хто приклеїв банан до стіни і навіщо

Назва арт-об’єкту, створеного італійцем, – "Комедіант". Його автор Мауріцціо Каттелан витратив на цю роботу близько року. Спочатку художник хотів виготовити фрукт зі смоли чи бронзи, однак не міг завершити своє творіння. Знайти натхнення Каттелан намагався, приклеюючи звичайний банан до стіни.

"Куди б я не їхав, у мене завжди був банан на стіні. Я ніяк не міг придумати, як його закінчити", - розповів художник. 

Врешті-решт він вирішив залишити банан бананом, не пояснивши, в чому ж полягає ідея його "Комедіанта" – першої за 15 років роботи, яку він зробив спеціально для виставки.

Каттелана вважають гумористом у світі митців за його сатиричні та іронічні твори.

 

Серед його інших відомих робіт – справжній унітаз із золота 750 проби, в який відвідувачі музею Гугенхайм у Нью-Йорку (США), де він був виставлений, могли справити нужду.

 

У пресслужбі музею повідомляли, що охочих зробити це назбиралося близько 100 тисяч. Згодом унітаз перевезли на виставку у Бленгеймський палац (Вудсток, Великобританія). Звідти незвичний експонат під назвою "Америка" і вартістю мільйон євро вкрали, пошкодивши каналізацію.

 

Окрім цього, Каттелан відомий скульптурою "Він", на якій зображена дитина із головою Адольфа Гітлера, яка молиться навколішки, а також "Дев'ята година", де Папа Римський Іоанн Павло II лежить, повалений метеоритом.

Згадку про скульптуру "Дев'ята година"  ви могли бачити у заставці до першого сезону серіалу "Молодий Папа" із Джудом Лоу у головній ролі. 

 

Скільки коштує культовий банан і хто його з’їв

"Комедіант" викликав неабиякий інтерес у відвідувачів виставки Art Basel, і одразу два банани від Мауріцціо Каттелана були продані по 120 тисяч доларів за кожен.

 

Таку шалену суму за звичайний плід та шматок скотча виклали зі своєї кишені двоє покупців. Оцінювали експонат разом із Каттеланом – він попросив дати достатньо грошей, аби не знецінювати мистецтво, але й не заплатити за нього задорого.

Ціну за третій і останній експонат вирішили підняти до 150 тисяч і продати його музею. Під час виставки сталося дещо несподіване - до "Комедіанта" підійшов один із відвідувачів. Він відклеїв експонат від стіни, зняв шкірку та з’їв половину банана, продемонструвавши другу половину гостям галереї. До чоловіка одразу ж підійшли співробітники виставки та попросили його назвати себе.

 

"Вандалом" виявився американський художник та уродженець Грузії – Девід Датуна. Свої дії він назвав перформансом під назвою "Голодний художник", висловив  повагу Каттелану та залишився задоволеним бананом – мовляв, було "дуже смачно".

Згодом на своїй сторінці в Instagram художник пояснив, чому він вирішив так вчинити.

"За ці кілька днів я отримав величезну кількість повідомлень, більшість з яких дуже позитивні. Хочу сказати спасибі всім за вашу підтримку. І ще раз хочу пояснити... Чи може банан бути витвором мистецтва? Так, звичайно! Але тоді його потрібно було безкоштовно виставити в музеї, і я би аплодував стоячи. Але в іншому випадку я завжди відповідатиму на таку інсталяцію власним перформансом", – написав Датуна. Каттелан на витівку колеги за цехом ніяк не зреагував. 

 

Чи покарають художника за знищений експонат

Галерист Еммануель Перротін заявив, що, швидше за все, покарання для Датуна не буде – музей не висував проти нього жодних звинувачень. Справа у тому, що банан вважається витвором мистецтва лише у комплекті зі спеціальним сертифікатом, а тому з’їдений плід можна легко замінити на інший.

У комплекті з арт-об’єктом, тобто бананом і шматком скотчу, покупці отримували цей самий сертифікат і детальну інструкцію про те, як його потрібно розміщувати на стіні. 

 

Як експонат перетворився на мем
На цьому історія із бананом не завершилася – ба більше, набрала обертів у соціальних мережах. У Мауріцціо Каттелана з’явилося безліч наслідувачів з різних куточків світу, які клеїли банани як поодинці, так і кілограмовими гронами у метро, власних оселях чи на інших виставках. Заміняли банани й на інші фрукти й не тільки, чи просто вигадували смішні дописи.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»