Прилетить дезінфектор в голубім вертольоті. Не вірте фейковим розсилкам!

СОЦІУМ
16.03.20 - 20:41

Поряд з офіційними повідомленнями про обмеження, які влада запроваджує з метою боротьби з поширенням коронавірусу, українці почали отримувати і фейкові повідомлення, мета яких - сіяти паніку.

У viber-групах та інших месенджерах людям надсилають повідомлення про те, що нібито спеціальний гелікоптер буде розпилювати дезінфікувальні засоби над містом, тому не можна відкривати вікна й виходити на вулицю.

 

Піддавшись панічним настроям, громадяни не завжди звертають увагу на відсутність у повідомленні точної дати, місця дії, вказівки на джерело інформації чи будь-якої конкретики.  

 

Це звичайний фейк - нісенітниця, неправдиве повідомлення, покликане збудити паніку й розгубленість.

 

Фахівці звернули увагу на те, що в деяких подібних повідомленнях наявні непритаманні нашій мові формулювання: "ми повинні мати свої двері та вікна зачиненими". Хіба ми так будуємо фразу? Схоже, що текст, написаний англійською, «проганяли» через гугл-перекладач.

 

Тож такі повідомлення слід сприймати як шахрайство, не реагувати на них і не поширювати далі.

 

Нагадаємо, такі нісенітниці гуляють чатами не вперше. У Службі безпеки України шукають організаторів розсилки фейкових повідомлень, які ще в лютому повідомляли про п'ятьох заражених коронавірусом українців.

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»