Привіти з енеоліту. Біля Кривого Рогу у 10 курганах знайшли поховання древніх цивілізацій

ЦІКАВО
08.03.20 - 12:40

У Широківському районі Дніпропетровської області археологи знайшли у 10 курганах поховання древніх цивілізацій.

Знахідки відносять до енеолітичного часу, епохи бронзи, раннього залізного століття.

Про це повідомляє Охоронна археологічна служба.

- Під час розкопок знайдено 52 поховання, серед яких два відносяться до енеоліту, що датуються другою половиною IV тис. до н.е.

 

П'ять курганів були побудовані в епоху ранньої бронзи носіями ямної археологічної культури (перша половина III тис. до н.е.), - зазначено в повідомленні.

 

Як кажуть у відомстві, впускними до цих курганів були поховання катакомбної культури другої половини III тис. до н.е., що становлять найчисленнішу групу поховань.

Також історики виявили поховання Бабінської (XVIII-XVI ст. до н.е.) і зрубної культур (XV-XIII століття. до н.е.), які відносять до рядових представників скіфського соціуму.

Поруч зі скелетами були знайдені ряд предметів - вістря стріли, керамічний посуд, кам'яні сокири, вироби з кістки, наконечники стріл. Більшість скелетів носять сліди посипання охрою.

У грудні 2019 року археологи знайшли поховання стародавніх римлян і єгиптян під час будівництва дороги об'їзду Кобеляк Полтавської області. Шість курганів уздовж майбутньої траси допомогли простежити, хто жив і чим займався на цих землях аж до 3 до ст. н.е.
Деякі поховання виявилися вже розграбованими чорними археологами, тому золотих виробів вже можна було і не шукати, але й того, що лишилося, вистачило, щоб виявити сліди як мінімум 7 народів, що жили тут в різні епохи.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: