Рада схвалила законопроєкт: бити, вбивати, труїти, топити й калічити тварин заборонять

ВАЖЛИВО
12.02.20 - 9:13

Рада схвалила законопроєкт про посилену відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, - УНІАН.

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт, що значно посилить відповідальність за жорстоке поводження з тваринами. Про це народний депутат від партії «Слуга народу» Олександр Маріковський заявив на пресконференції в УНІАН.

 

За його словами, "тепер захист тварин стає «національною стратегією, і ми беремо на себе зобов’язання як країна відповідально ставитися до братів наших меншин».

 

У разі ухвалення закону, правоохоронці отримають можливість тимчасово, до рішення суду конфісковувати тварин, залишених власниками чи іншими особами без їжі, води чи у жахливих умовах.

 

Своєю чергою інший народний депутат від «Слуги народу» Юлія Овчинникова повідомила, що законопроєктом до 11 законодавчих актів вноситься більш як 60 поправок.

 

Директор ТОВ «Чотири лапи Україна» Олександра Лісчишина повідомила, що законопроєктом передбачено заборонити умертвіння безпритульних тварин для регулювання їх чисельності.

 

За її словами, з 2012 року за участі організації «Чотири лапи Україна» у багатьох містах стерилізовано близько 25 тис. безпритульних тварин.

 

«На сьогодні 50 міст вже отримали безкоштовну допомогу від нашого фонду», - повідомила Лісчишина.

 

Проєктом закону передбачена заборона бити, вбивати, труїти і калічити безпритульних тварин, а також умертвляти тварин шляхом утоплення.

 

Забороняється залишати домашню тварину в закритому салоні автомобіля за відсутності в ньому людини, за температури повітря вище +20 С та нижче -5 С, замуровувати тварин в підвальних приміщеннях, жебракувати з домашніми тваринами.

 

Законом буде заборонено надання послуг з дикими тваринами, крім зоопарків та дельфінаріїв.

 

Буде запроваджена заборона дарувати тварин як призи чи нагороди. Також, згідно із законопроєктом, буде заборонено пропаганду жорстокого поводження з тваринами – такі дії каратимуться штрафом у розмірі від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян й обмеженням волі строком до 5 років з конфіскацією всіх зображень, творів, кіно- та відеопродукції.

 

Адмінвідповідальність за жорстоке поводження з тваринами запроваджується з 16 років, кримінальна - з 14 років.

 

Представник громадської організації «Відкриті клітки Україна» Світлана Руденко зазначила, що тепер в законодавстві можуть бути норми, які захищають тварин в сільському господарстві.

 

На сьогодні «до свиней-хлопчиків застосовувалась кастрація без жодного знеболювального, а законопроєктом забороняється це робити без знеболювальних препаратів».

Пропонується передбачити в кримінально-процесуальному законодавстві як обов’язок слідчого призначати судово-ветеринарну експертизу причин смерті тварини.

 

У схваленому парламентом законопроєкті Кримінальний кодекс пропонується доповнити статтею 201-2: переміщення через митний кордон України, поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю рідкісних видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України, Конвенції СІТЕС та Бернської конвенції про охорону дикої флори та фауни, що заподіяло істотну шкоду, карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

 

Як ми писали, на мікрорайоні Східному у Кривому Розі невідомі потруїли безпритульних собак.

 

Як ми повідомляли, судитимуть криворізького правоохоронця, який наколов собаку на вила і кинув у багаття, 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»