Рада скасовує паперові трудові книжки. За 5 років перейдемо на електронні

ВАЖЛИВО
05.02.21 - 14:49

Верховна Рада ухвалила закон, який скасовує трудові книжки у паперовому вигляді й передбачає перехід на електронний формат. Проте трудові книжки не зникнуть одразу. Передбачений 5-річний перехідний період, упродовж якого одночасно можуть використовувати і паперові, і електронні книжки.

Трудові книжки запроваджували десятки років тому, коли паперові носії інформації були єдиними.

 

Зараз уряд намагається спростити доступ до інформації про стаж працівників, а також ввести систему автоматичного призначення пенсій чи інших соціальних виплат без особистого звернення людини. Переваги - усунення загрози загубити чи пошкодити книжку або фальсифікувати дані у ній.

 

Закон передбачає, що усі дані з трудової книжки, а також інші документи, що підтверджують трудову діяльність, мають бути перенесені до Державного реєстру загальнообов’язкового стажу як оцифровані чи скановані копії.

 

Цей процес, за даними Пенсійного фонду, почався. Торік десятки тисяч громадян подали до ПФУ електронні копії книжок. Саме з цією метою і встановлюють 5-річний перехідний період.

 

Електронні трудові книжки запроваджують не для теперішніх пенсіонерів, а для тих, хто зараз ще не думає про пенсію. Проте викидати на смітник трудову книжку поспішати не слід. Після 5-річного терміну, дані про стаж можна буде подати до Пенсійного фонду так само, як і раніше, показавши паперову книжку.

 

Новий закон передбачає, що після того, як працівникові "завели" електронну, паперову роботодавець має віддати на збереження її власникові.

 

Але в разі запровадження електронних трудових книжок, у реєстрі будуть зібрані відомості не лише про трудову діяльність людини, а й про навчання, стажування, сімейні відносини, лікування, міграцію.

 

"Доцільність зберігання у масштабах країни такої детальної інформації у реєстрі - сумнівна", - зазначають фахівці науково-експертного управління ВР і підкреслюють, що це мало б бути правом, а не обов’язком.

 

Джерело – ВВС.

 

Фото на прев'ю з мережі Інтернет (сайт Високий Замок).

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: