Речовини, що руйнують життя. Сьогодні - Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками

ЗДОРОВ'Я
26.06.20 - 15:18

Щорічно 26 червня відзначають Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками та незаконним обігом наркотиків. Тема Всесвітнього дня проти наркотиків 2020-го року – «Кращі знання для кращого догляду». Кращі знання сприятимуть співпраці для протидії впливу наркотиків на здоров’я, управління та безпеку.

За даними ООН, у 2017-му році 271 мільйон людей (5,5 відсотка населення планети) у віці 15 - 64 років вживали наркотики.

 

Понад 35 мільйонів людей страждають від  наркотичних розладів.

 

Тільки 50 % країн мають доступний метадон для підтримувальної терапії.

 

За даними Українського медичного та моніторингово центру з алкоголю та наркотиків МОЗ, в Україні наркотичні речовини вживають від 324-х тисяч до 424,7 тисячі осіб. «За останні 10 років кількість смертей серед людей, які перебували на наркологічному обліку, зросла більш ніж у 3 рази, у тому числі від передозування – майже в 4 рази. Загрозливих обсягів набула поширеність розладів психіки та поведінки внаслідок вживання наркотичних речовин (174,7 на 100 тисяч населення), а також психічні захворювання (11,5 на 100 тисяч населення)», – стверджують вони.

 

У Кривому Розі, за даними Криворізького ПНД, інтенсивний показник розповсюдженості наркоманії за 2019 рік становить 2801, за 5 місяців цього року – 2786.

 

Опіоїди продовжують завдавати найбільшої шкоди, на них припадає дві третини смертей у світі, пов'язаних із порушеннями вживання наркотиків. Люди, які вживають ін'єкційні наркотики, зазнають найбільших ризиків для здоров'я. Більше половини з них живуть із гепатитом С, а приблизно кожен восьмий живе з ВІЛ. 

 

Для людей із проблемою зловживання наркотиками доступність та доступ до послуг з лікування залишається обмеженим на глобальному рівні,  – лише один із 7-ми наркоманів отримує лікування.

 

Соціально-економічне становище людей тісно пов'язане з проблемою наркотиків. Залучення до наркотиків більшою мірою поширене в більш забезпечених шарах суспільства, проте від наслідків споживання наркотиків для здоров'я, розладів на ґрунті їхнього споживання, незаконного обігу наркотиків та діяльності організованих злочинних груп, а також виробництва та виготовлення заборонених речовин більше страждають люди та громади з більш низьким соціально-економічним статусом.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: