Ревматологи міста застерігають криворіжців від сезонних загострень хвороб

ЗДОРОВ'Я
20.03.19 - 14:35

У пацієнтів із суглобо-м’язовими недугами загострення більше припадають на весну, ніж на осінь.

Спеціалісти пов’язують це з виснаженням організму, нестачею вітамінів, особливо вітаміну Д. Адже цієї пори сонце ще не активне, а овочі та фрукти не такі поживні, як хотілося б. Різка зміна температурного режиму повітря — від мінусу вночі до плюсу вдень, підвищена вологість також роблять свою справу.

«Наприкінці зими, на початку весни здебільшого ми маємо загострення респіраторних захворювань, які теж можуть впливати на розвиток загострень реактивного та ревматоїдного артриту», — застерігає завідуючий ревматологічним відділенням 9-ої міськлікарні, головний позаштатний ревматолог міста Олександр Гетманець.

 

Кістково-суглобова патологія займає четверте місце серед найпоширеніших хвороб: деформуючий остеоартроз, ревматоїдний артрит, сольові артропатії, подагра. Неналежне їхнє лікування завжди призводить до втрати працездатності та інвалідності. А тому хворі щовесни самі йдуть до лікаря. Тим, хто вперше зважився звернутися до фахівця, необхідно прийти на прийом до сімейного лікаря. Він визначиться з лікуванням або направить до ревматолога.

 

 

Непростим завданням для медиків є лікування захворювань, що потребують гормональної терапії — агресивної, проте доступної, у порівнянні з іншими методиками в Україні. Навесні лікування пацієнтів із загостренням ревматоїдного артриту має свої особливості.

«Для тих хворих, які приймають специфічну терапію, наприклад, преднізолон, я не раджу змінювати режим та дозування препарату. Ви можете самостійно підвищити за інструкцією дозу протизапальних нестероїдних препаратів. Комбінувати два нестероїдних, протизапальних препарати категорично заборонено. Це може викликати шлункову кровотечу», — пояснює Олександр Гетманець.

 

Ревматолог радить: хочете мати здорові суглоби й кістки, не допускайте переохолодження й зайвої ваги. Корисні помірні фізичні навантаження, плавання та просте збалансоване харчування без консервантів та інших домішок. Відчули біль чи хруст у суглобах, сплануйте не лише покупку мазі в аптеці, а й візит до лікаря.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: