Рішення КСУ блокує призначення на посади переможців місцевих виборів, - НАЗК

ВАЖЛИВО
29.10.20 - 10:46

Конституційний Суд України позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спеціальної перевірки декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. А відтак - заблокував призначення керівних кадрів органів влади, у тому числі переможців місцевих виборів.

Таку гучну заяву зробили на сторінці Національного агентства з питань запобігання корупції у Фейсбук.

 

"Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений. КСУ фактично заблокував реалізацію результатів місцевих виборів. Оскільки призначення кандидатів, обраних на посади, зокрема голів обласних, районних рад та їх заступників, можливе лише після проходження ними спецперевірок", - наголосили в НАЗК.

 

«Конституційний Суд своїм рішенням не лише знищує антикорупційну систему в Україні, а й паралізує роботу органів місцевого самоврядування та всього державного апарату», — зазначив голова НАЗК.

 

Як ми писали, 27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за недостовірне декларування.

 

КСУ визнав неконституційним повноваження НАЗК моніторити спосіб життя посадовців, а покарання за недостовірне декларування - занадто жорстким.

 

28 жовтня НАЗК, на виконання рішення Конституційного Суду України, закрило доступ до Реєстру декларацій. У НАЗК заявили, що судді КС ухвалили це рішення у власних інтересах, оскільки відомство виявило у декількох суддів ознаки декларування недостовірної інформації.

 

Тим часом, журналісти-розслідувачі  програми "Схеми" заявили, що голова Конституційного суду Олександр Тупицький купив ділянку в окупованому Криму і не задекларував її. Саме під головуванням Тупицького скасовано покарання за брехню в деклараціях.

 

За словами журналістів "Схем", Тупицький у 2018 році став власником землі у селищі Кореїз в окупованому Криму, однак не відобразив інформацію про це у своїй декларації про майно та доходи. Як зазначається, Тупицький ще до анексії Криму Росією в 2014 році володів маєтком та землею у Кореїзі неподалік Ялти. У 2018 році він оформив у свою власність ще одну ділянку біля будинку. Так, придбання ділянки Тупицьким підтверджується випискою з Єдиного держреєстру нерухомості РФ, повідомляють "Схеми". Але в деклараціях голови Конституційного Суду за 2018 і 2019 роки згадки про куплену в Кореїзі ділянку немає. 

 

Джерела - ТСН, Укрінформ.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: