Розчаровані виборці, голосування поштою. Чим відрізняються вибори у США?

ЦІКАВО
04.11.20 - 9:57

Цієї ночі в США почався підрахунок голосів на президентських виборах. Але не обов’язково той, хто набере більшість, стане президентом. Чого ми ще не знали про вибори в Америці?

У Штатах "День голосування" законодавчо встановлений як перший вівторок після першого понеділка листопада. У цьому році він припав на 3 листопада.

 

В США можна набрати більшість голосів, але не стати президентом, тому що голоси рахують за допомогою механізму вибірників. І найцікавіше – навіть після підрахунку голосів частина виборців має можливість проголосувати за іншого кандидата. Приміром, у 2016 році Гілларі Клінтон набрала майже на три мільйони голосів більше, ніж Дональд Трамп, але все-таки програла.

 

Причина цієї системи в тому, що Сполучені Штати – не унітарна держава, а федерація. І не тільки за назвою (як, скажімо, РФ), а з реально високими повноваженнями штатів (наприклад, законодавство в різних штатах дещо відрізняється). Тому і результати виборів кожен штат рахує окремо. І там, де один з кандидатів набрав хоча б на 1% більше, ніж суперники – всі "голоси штату" зараховуються йому: кандидат-переможець отримує право призначити своїх людей в так звану "колегію вибірників".

 

 

Хто такі «виборники» і чому голоси громадян – не гарантія перемоги?

 

Кожен штат має свою квоту вибірників, що дорівнює числу членів обох палат Конгресу від даного штату. Саме ці виборники – а не звичайні громадяни – врешті-решт обирають нового президента США.

 

А тепер сюрприз: вони цілком можуть обрати іншого кандидата, а не того, якого зобов'язувались підтримати.

 

Тож дії вибірників не є абсолютною формальністю. З підрахунком голосів по штатах вибори не закінчуються.

 

Тим більше, що голосування колегії відбувається майже через півтора місяця після дня голосування. Цього року воно відбудеться 14 грудня.

 

 

Хто такі «розчаровані виборці»?

 

Не існує жодного федерального закону або конституційної норми, яка б змушувала членів колегії вибірників голосувати так, як їм доручили виборці їх штату. Є навіть спеціальний термін для таких людей – "розчаровані виборці", тобто ті, які втратили довіру до свого кандидата.

 

Щоб запобігти цьому явищу, в декількох штатах ввели місцеві норми, за якими голос "розчарованого виборника" вважається недійсним. Деякі інші – ввели грошові штрафи.
У США був ряд випадків "неправильного" голосування вибірників.

 

Так, в 2016 році 10 вибірників спробували проголосувати інакше. "Спробували" – тому що це вдалося не всім. Голоси трьох "розчарованих" анулювала влада їх штату. Однак 7 голосів дійсно розподілилися не за планом (що, втім, не змінило ім'я переможця).

 

Наприклад, якщо розрив між Трампом і Байденом в колегії становитиме всього кілька голосів – "боротьба за розчарування" чужих виборців розгорнеться не на жарт.

Щоб 4-го листопада 2020 року один із кандидатів міг заявити про впевнену перемогу, йому потрібен переконливий відрив від суперника у голосах колегії. Інакше боротьба триватиме як мінімум до середини грудня. У цьому випадку право визначати переможця виборів – президента і віце-президента США – переходить Конгресу – Палаті представників і Сенату відповідно.

 

 

Як голосують американці?

 

У США голосують далеко не тільки в день виборів, у цій країні вже давно впровадили так зване раннє голосування, адже не всім зручно йти на вибори у вівторок. Найцікавіше тут – голосування поштою. 

 

Є байка про українського політика, який під час візиту в США сказав американським партнерам:

 

«Якби у нас діяла ваша виборча система, то найвпливовішою людиною країни був би керівник Укрпошти».

 

При бажанні виборець може отримати свій бюлетень заздалегідь, заповнити його і відправити на свою ділянку або до виборчої комісії – знову ж поштою, або особисто кинувши конверт з заповненим бюлетенем в спеціальні ящики для збору результатів поштового голосування. У п'яти штатах, в тому числі Вашингтон на Західному узбережжі, майже 100% виборців голосують поштою.

 

Також поширенішими стають спеціальні машини, в які виборці складають бюлетені. Це дозволяє відмовитися від урн, частково автоматизувати підрахунок і вирішити проблему з безпечним зберіганням бюлетенів тих виборців, які проголосували заздалегідь.

 

Як пише АВС, станом на початок листопада вже відомо орієнтовно про 62 мільйони поштових голосів.

 

 

Враховуючи все це, вибори в США тільки починаються, а невизнання їх результатів кандидатом, який програв - цілком реальна перспектива.

 

Джерело - "Європейська правда", BBC.

 

Фото на прев'ю з мережі Інтернет.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: