Розквітли бруньки в...листопаді. Причини аномально теплої осені в Кривому Розі

КОМЕНТАР
11.11.19 - 9:58

+18 + 19 градусів - така температура радувала і дивувала містян незвичайним для листопада теплом.

Схоже, ніби природа переплутала пізню осінь з ранньою весною, бо ж за нормами, температура для останнього місяця осені мала б бути + 2 градуси.

Сюрприз від погоди змусив нас покласти до шафок теплі речі, однак таке потепління - аномальне, воно негативно позначається на природі і на здоров'ї людей.

 

Віра Шипунова, доцент кафедри фізичної географії, краєзнавства та туризму КДПУ пояснює нашим журналістам: "Чому ж стало тепліше? Учені-метеорологи та кліматологи дали пояснення. Головна причина – порівняно з багаторічними дослідженнями, кліматичні центри дії атмосфери змістилися до сходу. І вони визначають умови погоди в Україні загалом і в Кривому Розі зокрема. Дві тенденції відбуваються нині в світі – усім відоме глобальне потепління клімату і збільшення кількості погодних і кліматичних аномалій. Згадайте буревій, який промчався містом на початку липня, зливи у Західній Європі, які спричинили сильні паводки, сильні морози і пилові бурі. Це призводить до танення льодовиків, підвищення рівня Світового океану і засушливості у внутрішніх районах материків – це зернові пояси України і США. В Україну прийшло тепле атлантичне повітря, і конденсація водяного пару виглядає як туман".

 

Висока температура в нашому регіоні ввела в оману природу - у Кривому Розі на деревах розквітли бруньки, розпустився бузок, зацвіли іриси.

 

Але з приходом осені наш організм поступово готується до холодів, тому таке аномальне потепління негативно впливає на стан нашого здоров''я.

 

Психолог Олена Красуля радить криворіжцям адаптуватися до змін – обов'язково дотримуватись режиму сну і відпочинку, не перевтомлюватись на роботі, більше відпочивати, дихати чистим повітрям, насолоджуватись красою природи.

 

Учені припускають, що цей рік стане найтеплішим за останній час, а вже незабаром на зміну прийде різке похолодання.

 

А між тим, за народними прикметами, тепла осінь завжди вказувала на затяжні зимові морози.

 

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: