Розмовляйте, бережіть, плекайте! 21 лютого - Міжнародний день рідної мови

СВЯТО
21.02.22 - 9:01

21 лютого представники всіх націй і народностей відзначають Міжнародний день рідної мови. Це свято було проголошене на Генеральній конференції ЮНЕСКО, яка відбулася 17 листопада 1999 року.

День рідної мови започаткували для сприяння мовній різноманітності світу і стимулювання вивчення іноземних мов населенням різних країн. ЮНЕСКО виступило за зближення культур і їх активну взаємодію, зокрема, в мовних питаннях, оскільки саме мови вважаються важливим інструментом розвитку духовної спадщини планети.

 

Це свято можуть відзначати носії 6000 мов, які на сьогоднішній день зафіксовані в світі.

 

Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Однак багато мов сьогодні - на межі повного зникнення. У деяких мов не залишається живих носіїв, тому одним з методів порятунку лінгвістичного багатства планети експерти називають вивчення іноземних мов.

 

Склад населення України не тільки багатоетнічний, а й багатонаціональний - включає 51 національну групу, третина з яких проживає компактними районами. Певний відсоток тих, хто живе в Україні, рідною мовою вважає кримськотатарську, російську, угорську, польську, молдавську, болгарську, вірменську та інші.

 

Оскільки державною мовою в Україні є українська, то сьогодні відбуваються заходи, покликані берегти, розвивати та поширювати мову наших дідів - рідну, українську.
 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: