"Рятуйтесь, як можете, скуповуйте продукти, бо всі помремо!" Мережі заполонили фейкові вкиди

АКТУАЛЬНО
17.03.20 - 11:38

"Рятуйтесь, як можете, бо всі помремо! Закуповуйте продукти, бо не зможете вийти з дому, запасайтесь харчами, цілющою водою, туалетним папером і т.д. Не відчиняйте вікна, бо місто кропитимуть хімікатами з вертольота!" А вам уже надіслали щось подібне у месенджер?

Кажуть, у темні часи добре видно світлих людей. Це правда, але й темних видно ще чіткіше й контрастніше. Складається враження, що з приходом на планету пандемії небезпечного вірусу, відкрилася скринька Пандори - і лихе й нице нутро, жадоба й жага наживи полізли з деяких людей нескінченним потоком.

 

Посіяти паніку, розгубленість і відчай, нажитись на проблемах і потребах хворих людей, скористатись скрутним становищем під час загрозливої ситуації - мета цієї категорії наших співвітчизників.

 

Вони піднімають ціни на продукти і квитки, вкидають у мережу фейкові повідомлення, які лякають і без того нажаханих людей.

 

Але не менша відповідальність лежить і на довірливих людях, які поширюють ці фейки далі, своїм рідним і знайомим, не перевіривши інформацію. Це сприяє зростанню панічних настроїв серед населення.

 

Не забувайте й про те, що наша країна воює, і у нас є потужний ворог, який теж не дрімає у тяжку годину, атакуючи наш інформаційний простір неправдивими, резонансними вкидами.

 

Як ми писали, днями криворіжці почали отримувати фейкові розсилки про нібито оброблення міста хімікатами з гелікоптера, про термінову необхідність запастися продуктами, бо полиці крамниць нібито будуть порожніми. Деякі ділки почали активно рекламувати "цілющу чудодійну" воду за 1650 гривень, якою "можна вилікувати коронавірус".

 

Шановні криворіжці! У цій ситуації вам знадобляться критичне мислення, пильність і обережність, щоб зберігати спокій, не реагувати на фейки, не довіряти повідомленням від незнайомих людей і не потрапляти на гачок ошуканців.

 

Довідково. Фейк - це неправдива інформація, яку намагаються видати за реальну новину з гучним заголовком. Фейк стає вірусним у соцмережах та приховує в собі маніпуляцію фактами або відверту брехню. Фейки створюються цілими «фабриками фальшивих новин» для того, щоб маніпулювати свідомістю читачів.

 

Як розпізнати фейк?

1. Звертайте увагу на джерело. Дослідіть сайт з новиною, його місію, контактні дані.

2. Читайте весь матеріал. Заголовки бувають гучними, щоби привернути увагу.

3. Перевірте, хто автор. Чи реальна він особа? Чи можна йому довіряти?

4. Перевірте, чи підтверджені джерела. Посилання мають містити заявлену інформацію.

5. Перевірте дату публікації. Стара новина може бути нерелевантною поточним подіям.

6. Зверніться до одного з надійних інформаційних джерел, щоб перевірити факти.

 

 

 

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»