А серця та медаль не вберегла. Криворізькі пошуковці вручили нагороду загиблого бійця його рідним

ПАМ'ЯТЬ
04.08.20 - 17:34

Сьогодні криворізькі пошуковці організації "Союз Народна пам'ять", серед яких і наші колеги - руданівці Вікторія Сімкіна і Костянтин Сологуб - вручили племінниці загиблого у 1945 році воїна Івана Скиби його медаль "За бойові заслуги".

Медаль належить молодшому сержанту, розвіднику Івану Скибі, 1915 (16) року народження, з села Прядівка Царичанського району Дніпропетровської області. Крім медалі "За бойові заслуги", розвідник ще був нагороджений медаллю "За відвагу" і орденом Червоної Зірки.

 

Наш земляк помер від ран 28 квітня 1945-го. За 11 днів до Перемоги. Похований він на кладовищі Померанії (зараз це землі Бранденбург у Німеччині).

 

Подробиці історії подорожей медалі "За бойові заслуги", пробитої кулею десь в області серця, розповіла Вікторія Сімкіна: "Два роки тому громадянин Німеччини Геннадій Горохов побачив медаль на "барахолці". Німець, який її продавав, запевнив, що знайшов медаль у полі. Геннадій викупив нагороду, акуратно вирівняв і звернувся до Андрія Фетисова, пошуковця загону "Застава Іллі Муромця". Андрій з'ясував ім'я бійця, місце призову та вийшов на колегу-пошуковця з Царичанки Анатолія Калініченка і на наших хлопців "Пошук-Дніпро" Кривий Ріг." 

 

Анатолій знайшов родичів загиблого бійця, а криворіжці отримали саму медаль і завдання - доправити її за призначенням. Це як остання воля бійця - підлягає виконанню без варіантів. 

 

"Племінниця Івана Скиби, Ірина, сьогодні найближча його родичка, - ділиться емоціями Вікторія Сімкіна. - Вони з чоловіком досі живуть в селі Прядівка. Щоб ми не заблукали, чоловік Ірини виїхав зустрічати нас далеко за село. Вони дуже хвилювалися. Адже Івана рідні шукали довго, всюди писали, і мати щодня з надією чекала листоноші. Але звістка про солдата прийшла тільки зараз. За 75 років. Коли з рідних - тільки племінниця.
Ірина трохи соромилася тремтливого голосу і неконтрольованих сліз. А коли взяла в руки медаль, довго не відриваючись дивилася на кульовий отвір.

 "Що ж ти не втримала?" - вимовила тихо.

 

 

Відео вручення нагороди - нижче

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: