Серпень - пора кавунова. Як не отруїтись смачною ягодою?

КОРИСНО
09.08.20 - 9:28

Серпень – розпал сезону кавунів. Ринки та магазини Дніпропетровщини рясніють соковитими смугастими ягодами. На столах мешканців області це улюблений літній смаколик. Проте він може викликати серйозне отруєння.

Як себе убезпечити?

«Перша причина отруєнь баштанними – велика кількість нітратів у плодах. Симптоми можуть проявитися вже через декілька годин після вживання ягоди, – застерігають медики. – З’являється слабкість, сильний головний біль, нудота, розлад шлунка. У важких випадках можливі температура, судоми, ломота в суглобах, запаморочення, синюшність шкіри. Ще одна небезпека від кавуна – ризик кишкової інфекції. Неприємні наслідки може викликати ягода, яка погано помита або неправильно зберігалась».

Фахівці радять в жодному разі не купувати кавуни на стихійних ринках. Або ж розрізані навпіл. Обов’язково вимагайте у продавця документи на товар. Вони – гарантія, що в ягодах немає пестицидів та інших шкідливих речовин.

Найнебезпечніші кавуни – біля дороги. Вони як губка вбирають в себе важкі метали з вихлопних газів.

Перед споживанням баштанних, їх обов’язково треба помити під проточною теплою водою. Плід краще купувати невеликий, щоб з’їсти одразу. Зберігати в холодильнику розрізаний кавун можна не більше доби.

При перших симптомах отруєння потрібно негайно викликати «швидку». До цього – промити шлунок та випити сорбент. Щоб уникнути зневоднення, слід невеликими порціями пити теплу підсолену воду.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: