Що насправді коїться на КЗРК, депутатам Криворізької міськради розповіла представниця шахтарів

ПРЯМА МОВА
08.09.20 - 14:24

Сьогодні на позачерговій сесії міської ради перед депутатами від імені криворізьких шахтарів, які шостий день страйкують під землею, виступила активістка НПГУ Олена Маслова. Олена Федорівна працює на КЗРК 20 років і добре знає, що відбувається на підприємстві. 

"Я хочу вас насамперед запевнити, що протестувальники не зривали роботу шахти, - розповіла Олена Маслова. - Вони чесно відпрацювали свою зміну, а вже потім перейшли до протестної акції, не виїжджаючи на поверхню, щоб привернути увагу адміністрації до критичного стану шахти "Октябрська".

 

Довгі роки власник підприємства не звертав уваги на те, що коїться на КЗРК. Нові горизонти відкриваються, а умови праці на краще не змінюються. Зовсім нічого не міняється, з'явилася лише нова гірничопрохідна техніка, поставили нові скіпові машини, проте решта обладнання - безнадійно застаріле. У техніку безпеки кошти не вкладають, матеріали вчасно не постачають. І такий стан речей - на всіх дільницях. Коли раптово закінчуються матеріали для роботи, то, відповідно, й знижується зарплата працівників.

 

Людей на виробництві стає все менше, а обсяг роботи збільшується, при цьому зарплата працівників не міняється. Ставлення керівництва до людей - нахабне й зухвале. Залякують масовими звільненнями, СБУ. На початку протесту, 2 вересня, на перемовини ніхто до нас не прийшов. 4 дні ми викликали хоч когось на діалог: скажіть щось людям, які сидять у шахті, бо вони доведені до точки кипіння.

І ось маємо такий результат. Так, усі шахти приєдналися до акції протесту, але при цьому теж не гірники зривали роботу. Це директори з власної ініціативи не впустили наступні зміни у шахту. Обурює, що нас штовхають на грубе порушення техніки безпеки, постійно порушується трудове законодавство. Останньою краплею стала якась незрозуміла атестація, якої ніхто в очі не бачив. Приміром, із жіночих професій зняли пільговий 1 список. Усі жінки - морально розчавлені, бо ж ВР прийняла закон, згідно з яким на пенсію тепер вихід у 50 замість 45 років. Виплати розширеної зони ми теж домогтися не змогли.

 

Зарплати на КЗРК - мізерні. Для розуміння - підземний стволовий (зазвичай, це жінка) за 144 години праці на руки отримує 6 тисяч гривень, працівниці ДСФ - 5-6 тисяч гривень.

 

Ми даємо власникам золоту, криваву руду, а натомість маємо зневагу. Нам закидають такі фрази: "Ну а що, на кожну тонну закладене людське життя".

Ми втомилися виживати, лізти у кредити і шукати ще підробіток після такої важкої праці.

 

Від міської влади ми просимо допомоги з доставкою гарячого харчування. Бо люди сидять на горизонті - 1425 метрів, а це серйозна глибина".

 

У підсумку, депутати Криворізької міської ради одностайно (41 голос) проголосували за направлення звернень до Президента України, Прем’єр-міністра, Парламенту, Кабінету міністрів України та правоохоронних органів із проханням відреагувати на протест шахтарів Кривбасу. 

 

 

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: