Щоб не зношувались. Відсьогодні ввели в обіг монету номіналом 10 гривень

АКТУАЛЬНО
03.06.20 - 9:40

Монети номіналом 1️0️ гривень відсьогодні в обігу. Вони поступово замінять банкноти цього номіналу, – повідомляє пресслужба НБУ.

Національний банк уведе в обіг понад 5️ мільйонів монет номіналом 10 гривень. Вони уже розподілені між підрозділами Нацбанку в регіонах (Київ, Дніпро, Львів, Одеса, Харків, Хмельницький). Відсьогодні банки можуть отримувати оновлені грошові знаки в Національному банку й видавати їх своїм клієнтам. 

 

«Громадянам не потрібно спеціально обмінювати 10-гривневі банкноти на ці монети. Вони зможуть розраховуватися одночасно і новими монетами, і банкнотами. Банкноти номіналом 10 гривень, як і раніше, залишаться платіжним засобом, вони перебуватимуть в обігу, але через деякий час зникнуть у результаті природного зношення і будуть замінені обіговими 10-гривневими монетами», – пояснив Віктор Зайвенко.

 

Через свої збільшені габаритні розміри (діаметр, товщина та гурт) нова обігова монета суттєво відрізняється від нових обігових монет номіналом 1, 2 та 5 гривень. Зокрема, вона має гурт зі спеціальним крупним рифленням, що дозволить легко її відрізнити від обігових монет інших номіналів.

 

На реверсі монети номіналом 10 гривень розміщено портрет українського гетьмана Івана Мазепи, що повторює його зображення на 10-гривневих банкнотах. На аверсі в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту зазначено номінал монети. Нова обігова монета виготовлена із цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем.

 

Монети перебувають в обігу близько 20–25 років. Натомість банкноти номіналом 10 гривень можуть перебувати в обігу незначний проміжок часу – у середньому один-два роки. Наприклад, лише у 2019-му році Національний банк утилізував 72 мільйони штук не придатних до обігу банкнот номіналом 10 гривень на суму 719,7 мільйона гривень.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: