Щоб пам'ятали. Завтра у Кривому Розі представлять кінострічку про Іловайський котел

ВІЙСЬКОВІ
28.08.19 - 12:00

29 серпня у прокат виходить українська кінострічка про Іловайський котел. Фільм "Іловайськ 2014" заснований на реальних подіях пекельного серпня 2014 року. Її покажуть і в криворізькому кінотеатрі "Олімп" до п’ятої річниці трагедії.

Стрічка присвячена загиблим героям, які захищали українську суверенність та незалежність на Донбасі.

 

Сценарій написаний з історій бійців, які особисто пройшли Іловайський котел. Режисер - Іван Тимченко, автор сценарію - Михайло Бриних.

 

Як ми писали, основна сюжетна лінія розгортається безпосередньо в місті Іловайськ, яке українські військові звільняли у серпні 2014 року.

Саме тоді добровольці взяли під контроль ліву частину міста, до залізничної колії. Але під час вуличних боїв було поранено командира штурмової групи батальйону «Донбас» (позивний «Бішут»), який разом зі своїм пораненим побратимом (позивний «Квентін»), залишились в оточенні в центрі міста.

 

Бійці знайшли укриття в квартирі багатоповерхівки і перебували там близько місяця. Виживати їм протягом всього часу допомагали місцеві жителі.

 

Командир штурмової групи батальйону “Донбас” Бішут, поранений у бою за Іловайськ, дивом лишається живий.

Його розшукує призначений комендантом Іловайська російський офіцер Рунков, для якого ця війна перетворилася на особисту трагедію, і він жадає не справедливості, а помсти. Але хто з них насправді опинився у пастці?

 

Герої картини - не тільки професійні актори, а й добровольці, учасники подій - ветерани батальйону "Донбас".

 

Учасники Іловайської операції грають у стрічці самих себе. Для кожного з них було важливо розповісти українцям цю історію.

 

У картині буде повністю відтворена яскрава сцена зі стрічки Анастасії та Марії Старожицьких «Війна химер», коли рота Бішута їде в Іловайськ.

 

Дехто з тих, хто їде, коментує і сміється, загине вже за кілька днів.

 

У мережі зараз доступний фіційний трейлер (нижче).

 

За офіційними даними, в Іловайському котлі загинули 368 бійців, але це без урахування зниклих безвісти та неупізнаних солдатів.

29 серпня 2014 року стало найкривавішою датою в історії цієї війни - під Іловайськом одночасно загинули 300 українських захисників.  

 

Нагадаємо, в березні у криворізькому кінотеатрі «Олімп» представили нову книгу воїна АТО, молодшого сержанта Романа Зіненка "Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії".

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: