Школярка з Кривого Рогу потрапила до національного фіналу проєкту “Молодь дебатує”

ОСВІТА
09.12.19 - 10:55

Школярка з Кривого Рогу потрапила до національного фіналу “Молодь дебатує”.

Дар’я Першута із криворізької ЗОШ №122 стала півфіналісткою національного проєкту “Молодь дебатує”.

 

У міжрегіональному турнірі, який проходив у Запорізькій ЗОШ №38 минулого тижня, вона увійшла у четвірку найкращих.

 

Цьогоріч міжрегіональні дебати проходять у Львові, Житомирі, Запоріжжі та Одесі на тему  “Чи варто започаткувати офіційний день багатокультурності в Україні?”

 

У кожному місті обирають чотирьох найкращих. Так складається перелік із 16 дебатантів та дебатанток для участі у вирішальних національних дебатах у Харкові.

 

Методика Jugend debattiert з’явилась у Німеччині 2001 року. Її основна відмінність від інших форматів дебатів - перемагає той учасник або та учасниця, хто представить у дискусії всі можливі аргументи з теми, використовуючи думки експертів та наукові дослідження. Одне з головних завдань методики — навчити підлітків критичного мислення та прийняття зважених рішень.

 

Дар’я Першута дебатує вже другий рік. Торік вона теж пройшла міжрегіональний відбір та потрапила до національного півфіналу. Цього року сподівається пройти далі.

 

“Я просто отримую задоволення від самого процесу, — розповідає Дар'я. — Тим більше, коли тема цікава, як цього разу. Ще й партнерка в мене була підготовлена”.

 

За форматом дебатів, тема завжди формулюється як питання, на яке можна відповісти “так” або “ні”. І учасники та учасниці мають готувати аргументи для обох точок зору, бо яку зі сторін вони будуть представляти, вирішує жеребкування перед початком дебатів. Підготовка до дебатів — ключова складова успіху, кажуть організатори. Під час пошуків аргументів для протилежних думок дебатанти та дебатантки вчаться плюралізму думок, демократичних принципів.

 

Дар’я Першута згодна, що дебати навчають учасників та учасниць важливих умінь — шукати й аналізувати інформацію, допускати існування відмінних від твоєї думок.

“Дебати - це ораторське мистецтво, вміння формулювати думки, пояснювати свою точку зору, виступати перед аудиторією, — перераховує школярка. — Це допомагає у навчанні, а особливо у захисті проєктів. Бо вміння відповісти на несподівані запитання із зали дуже важливе. Та й у побуті, якщо спілкуватися з друзями, з сім'єю, з колегами, вміння зберігати спокій, вислухати і не переводити розмову на крик — просто не має ціни. Розмова повинна бути предметною”.

 

Довідково. Проєкт «Молодь дебатує» з'явився в Україні в 2016 році. Унікальну методику німецьких молодіжних дебатів Jugend debattiert її автори вперше дозволили використовувати на іншій мові. І в 2016 році в українській версії проєкту брали участь 113 учнів з 8 шкіл 4 регіонів країни: Харківської, Дніпропетровської, Запорізької та Миколаївської областей. Переможцем фіналу став Едуард Бєлоусов з Дніпра.

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: