"Слуги народу" пропонують дозволити правоохоронцям доступ до ґаджетів українців без рішення суду

ДУМКА
09.09.20 - 16:36

У Верховній Раді хочуть запровадити використання електронних доказів та зобов’язати провайдерів розкривати дані про діяльність користувача в інтернеті, - повідомляє Економічна правда.

Відповідний законопроєкт №4004 зареєстрований у парламенті нардепом від "Слуги народу" Денисом Монастирським. Він дозволяє правоохоронцям отримати доступ до ноутбуків і смартфонів українців без рішення суду.

Згідно з документом, провайдери телекомунікацій зобов’язані власним коштом встановлювати у своїх мережах техзасоби, необхідні для проведення негласних слідчих (розшукових) дій та доступу до інформації про зв’язок, абонента, отримання і маршрут передавання інтернет-послуг, їх тривалість та зміст.

 

Також оператори мають сприяти оперативно-розшуковим заходам та недопущенню розголошення про їх проведення.

 

У документі визначено, що електронним доказом є інформація в електронній формі з відомостями, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

 

До електронних доказів можуть належати текстові документи, графічні зображення, плани, фотографії, відео- та звукозаписи тощо, віртуальні активи, сайти, текстові, мультимедійні та голосові повідомлення, метадані та бази даних. 

 

Наголошується, що зараз спеціальна конфіскація не охоплює віртуальні активи, хоча переважно через неврегульовані законом віртуальні ринки здійснюється легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

 

За законопроєктом, віртуальні активи, що були предметом кримінального правопорушення або іншого суспільно небезпечного діяння, конфіскуються, крім тих, які повертаються власнику (законному власнику).

 

 

Фото з мережі Інтернет.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: