Слухай українське! Перемоги й досягнення вітчизняної музики за останні 5 років

КУЛЬТУРА
31.12.18 - 12:12

Позитивні зміни, якщо не сказати справжній прорив української музики на вітчизняному музичному просторі, за останні 5 років відзначив портал karabas.live

Пропонуємо до вашої уваги найцікавіші з них.

 

Розквіт інді-музики

З 2014 року на повний голос зазвучали молоді інді-музиканти, яким не потрібні продюсери та лейбли, а тільки доступ до швидкісного інтернету.

5 VymirAtomic SimaoBlooms CordaBrunettes Shoot BlondesEpoletsThe ErisedLATEXFAUNAMAiAKPanivalkovaPur:PurSasha BooleSecret AvenueTape FlakesTik TuVivienne MortZapaska«Вагоновожатые»«Один в каное»«НастяЗникає»— ось далеко не повний список найпомітніших з них. Ці артисти обрали орієнтир на західне звучання, а чимало з них разом із майстерним володінням українською мовою продемонстрували непогане знання англійської.

 

Ната Жижченко (ONUKA) та Євген Філатов (The Maneken) заснували лейбл VIDLIK. Обидва допомагають розвиватися молодим українським поп-музикантам. Завдяки першому українські слухачі почули про YUKO, Constantine та інших, завдяки другому — про Jerry Heil та WWWAAAVVVEEE.

 

Мода на пісні українською та квоти на радіо

8 листопада 2016 року набули чинності зміни до Закону України «Про телебачення і радіомовлення», згідно з якими частка музики українською мовою в ефірі радіостанцій повинна становити не менше 25% (з поступовим збільшенням на 5% у 2017-му та 2018-му). В результаті станом на перше півріччя 2018 року обсяг україномовної музики в радіоефірі становить 54%.

Завдяки радіоквотам чи всупереч їм за останні чотири роки українською заспівали десятки музикантів. А пісня «Плакала» гурту KAZKA увірвалась до Топ-10 світового рейтингу Shazam.

 

Відродження зацікавлення українським фольклором

Українська народна музика отримала нове дихання завдяки музикантам, які наважилися поєднати фольклорні традиції з актуальним електронним звучанням. Першопрохідницею в цьому напрямку стала Ната Жижченко у проекті ONUKA. Згодом її прикладу послідували YUKO, Antonina Project, Go-A та інші.

 

Перемога на «Євробаченні» та оновлений нацвідбір

У нацвідборі на «Євробачення 2016» взяли участь українські музиканти, які ще кілька років тому вважалися для телебачення «неформатом»: SunSay, The Hardkiss, Brunettes Shoot Blondes, Pur:Pur, Alloise. Право представляти Україну на конкурсі отримала Джамала із піснею «1944». Навесні у Стокгольмі вона здобула перемогу.

 

Прорив «ДахаБраха» за кордоном

За останні чотири роки фольк-гурт «ДахаБраха» остаточно закріпився на закордонній сцені. У 2015-му музиканти виступили в ефірі американського радіо КЕХР та ВВС. А в 2017-му їхня пісня «Шо з-под дуба» потрапила до одного з епізодів серіалу «Фарго». Вони — шановані гості на багатьох авторитетних європейських фестивалях, включаючи британський Гластонбері. Протягом 2018-го «ДахаБраха» також отримали гідне визнання на батьківщині. 

 

Український артист підписав контракт із мейджор-лейблом

У вересні 2018-го Макс Барських підписав контракт із грандом світового шоу-бізнесу — компанією Sony Music. На цьому мейджор-лейблі повинен вийти майбутній альбом артиста «7». Презентація шоу «7» відбудеться 29 листопада у столичному МВЦ.

 

Міжнародні успіхи українського андеграунду

Представники української альтернативної музики теж проявили себе на міжнародній арені. У 2016-му донецьке рок-тріо SINOPTIK здобуло перемогу на конкурсі The Global Battle Of The Bands, яке називають «альтернативним Євробаченням». Низку перемог у інших конкурсах здобув гурт із Кривого Рогу Brunettes Shoot Blondes, adm:t.

Метал-гурт із Горлівки Jinjer уклав контракт із австрійським лейблом Napalm Records, відомим співпрацею зі Smashing Pumpkins, Oomph!, Skindred, Tiamat та іншими видатними представниками європейської сцени.

На початку 2018-го каталог Napalm Records також поповнився музикою київського прогресив-рок-гурту Stoned Jesus. У вересні музиканти випустили на лейблі четвертий альбом – Pilgrims.

 

Світові здобутки в академічній музиці

У 2016-му музичним директором Німецького національного театру став українець Кирило Карабиць, раніше відомий за співпрацею із I, CULTURE Orchestra.

 

Виступи на стадіонах

Українські артисти виходять на стадіонний масштаб. Поки що зібрати 80-тисячну публіку на столичному НСК «Олімпійський» вдалося лише гурту «Океан Ельзи». Святослав Вакарчук та музиканти зробили це тричі: у 2014-му, 2016-му та 2018-му. Влітку  2019-го успіх «ОЕ» спробує повторити MONATIK.

Поза столицею стадіони збирають Олег Винник та DZIDZIO.

 

Фестивалі

За останні чотири роки в Україні з`явилися фестивалі на будь-який смак. BeLiveта Atlas Weekend репрезентують мейнстрімову та нішеву музику з України та закордону, Hedonism Festival – вітчизняну та світову інді-сцени.

Для поціновувачів етніки у 2016-му відбувся Polyana Music Festival, а з 2017-го для фанатів рейвів та електроніки існує Brave! FactoryЗ’явилося багато фестивалів із цікавою концепцією — Am I Jazz, «Белые ночи».

 

Музичні премії

В 2015 році на ниві масштабних музичних премій у YUNA з`явився конкурент – M1 Music Awards. А навесні 2018-го телеканал М2 відродив премію «Золота жар-птиця».

Разом із тим в Україні з`явилася низка незалежних музичних премій: (A) Prizeвід «Радіо Аристократи», Jager Music Awards та інших.

 

Музичні шоу на ТБ

У 5-му сезоні телепроекту «Голос країни», що відбувся у 2015 році, суддівські крісла вдруге в його історії зайняли виключно українські артисти: Святослав Вакарчук, Тіна Кароль, Потап і Олександр Пономарьов. З 2016 року в «Х-факторі» тренерами теж є лише украінські виконавці.

У 2016-му телеканал М2 запустив конкурс україномовної пісні «Хіт-конвеєр». Наразі в проекті вийшло три сезони, в яких перемогли Patsyki Z Franeka (2016), LETAY (2017) та Skeemans (2018). Також у 2016 році в ефір М2 вийшло ток-шоу «Моя музика» з ведучим Сашком Положинським.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: