Сьогодні 188-а річниця народження Олександра Поля. У Кривому Розі вшанували пам'ять степового Колумба

СВЯТО
01.09.20 - 11:20

1 вересня у Кривому Розі вшановують пам'ять Олександра Поля, дослідника, мецената, подвижника й зачинателя видобутку криворізьких залізних руд. Щороку, в день народження підприємця, до його пам’ятника у Центрально-Міському районі криворіжці приносять квіти. 

Цьогоріч участь у церемонії взяли мер Юрій Вілкул, почесні громадяни Кривого Рогу, голови районів, громадськість. 

 

У нашому місті іменем Олександра Поля названа вулиця, кращі криворізькі студенти отримують стипендії його імені, історію життя видатного діяча школярі вивчають на уроках краєзнавства.

 

Олександр Поль (1832-1890) - український дослідник-археолог, краєзнавець, підприємець, меценат і громадський діяч. 15 років він віддав детальному вивченню залізних руд Кривого Рогу, доведенню їх значущого промислового значення та доцільності видобутку. Олександра Миколайовича називають "степовим Колумбом". Його видатну постать глибоко шанують на Криворіжжі.  

 

Як ми раніше повідомляли, у Севастопольському парку Дніпра зараз тривають археологічні розкопки та дослідження на місці колишньої Лазаревської церкви. Серед інших знахідок, там розкопали склеп із похованням чоловіка та жінки. За словами археологів та істориків, знайдені людські рештки, ймовірно, належать Олександру Полю та його дружині.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: