Сьогодні, 21 лютого, Україна і світ відзначають День рідної мови

СВЯТО
21.02.20 - 11:07

Сьогодні, 21 лютого, Україна і світ відзначають День рідної мови. 

Це свято для кожної країни має особливе значення. Воно покликане сприяти підтримці мови як виразника культурної приналежності кожної людини, національної ідентичності.

 

Дату для відзначення Дня рідної мови обрали не випадково. У 1952 році у Пакистані було проголошено єдину державну мову - урду, що негативно сприйняло місцеве населення.

 

Це й не дивно, бо спілкувалися урду близько 3% жителів країни, решта використовували переважно бенгальську мову.

 

Таке рішення влади спричинило протести. У місті Дакка сталися сутички між мітингувальниками та поліцією, внаслідок яких силовики вбили кількох молодих людей.

Східний Пакистан, який у 1971 році проголосив незалежність і став називатися Бангладеш, 21 лютого відзначає як День мучеників.

 

Саме за пропозицією Бангладеш, ЮНЕСКО вирішило святкувати 21 лютого День рідної мови.

 

Для нашої країни це свято особливо актуальне, оскільки Україна є рідною не лише для українців, а й великої кількості інших національностей та народностей.

 

Склад населення України не тільки багатоетнічний, а й багатонаціональний - включає 51 національну групу, третина з яких проживає компактними районами.

 

Певний відсоток тих, хто живе в Україні, рідною мовою вважає російську, кримськотатарську, угорську, польську, молдавську, болгарську, вірменську та інші.

 

Носії цих мов зберігають їх, створюють умови для їх функціонування та розвитку через спілкування, проведення тематичних заходів, конференцій, кіносеансів.

 

Оскільки державною мовою в Україні є українська, то на офіційному рівні відбуваються заходи, які покликані берегти, розвивати та поширювати саме її.
 

Джерело - УНІАН.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: