Сьогодні в Парижі відбудеться зустріч нормандської четвірки і перемовини Зеленського з Путіним

ВАЖЛИВО
09.12.19 - 9:16

Сьогодні, 9 грудня, відбудеться перша за три роки зустріч нормандської четвірки: лідерів України, Росії, Німеччини та Франції. Крім того, в Парижі запланована перша двостороння зустріч президента України Зеленського з президентом РФ  Путіним. Раніше вони спілкувалися лише телефоном.
 

Про необхідність провести зустріч із Путіним Зеленський заявляв ще під час своєї передвиборчої кампанії. Однак експерти застерігали його від прямих переговорів із главою Кремля без участі міжнародних партнерів.

 

Нагадаємо, останній раз лідери України, Франції, Німеччини та Росії збиралися у «нормандському форматі» в 2016 році. Тоді, згадують учасники переговорів, розклад сил був 3:1, не на користь президента Російської Федерації.

 

Обмін всіх на всіх, повне припинення вогню, контроль над кордоном, вибори на окупованих територіях за українським законодавством. Це питання, які хоче вирішити на «нормандському саміті» президент України. - Радіо Свобода.

 «У нас будуть складні перемовини. Очікую, що європейські країни будуть підтримувати українську позицію. Я дуже хочу в це вірити. Впевнений, що так і буде за столом перемовин. Скажімо так, якщо всі сторони захочуть припинення війни, як цього хочемо саме ми, то ми можемо досягти серйозних результатів. Що ми зробили з нашого боку? Ми зробили розведення, всі вимоги, ми погодили текст «формули Штайнмайєра», вона буде імплементована в закон «про особливий статус» тільки після того, як будуть виведені всі війська, буде роззброєння незаконних збройних формувань на тимчасово окупованих територіях. Тобто, коли буде ситуація безпеки - тоді почнуться вибори, і тоді буде імплементована «формула Штайнмайєра», тому у нас позиція дуже сильна», - підкреслив Зеленський.

 

 А що збирається обговорювати президент Росії Володимир Путін? І чого на переговорах в Парижі чекати від президента Франції Емманюеля Макрона та канцлера Німеччини Ангели Меркель?

 

Експерти сходяться на думці – кожен із чотирьох лідерів на «нормандському» саміті буде в першу чергу відстоювати інтереси своєї країни. Але в будь-якому випадку, присутність Німеччини і Франції - на користь переговорів.

 

«Відбувається звикання. Звикання до того, що ця ситуація не зміниться, що так воно і буде. І через це політика почала відходити на другий план, а на перший план прийшла економіка. Проблема «нормандського формату» в тому, що дві основні європейські країни, які до нього залучені, пов’язані в Російською Федерацією тісними торгово-економічними зв’язками. І тому є суттєві побоювання того, що формула «3+1» збережеться з тією відмінністю, що оці три – це буде Російська Федерація, Німеччина і Франція, а Україна, на жаль, одна», – пояснює головний консультант відділу зовнішньоекономічної політики Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус.

 

Усі українці з нетерпінням чекають на результати зустрічі світових лідерів. Одні - з підтримкою дій президента і надією на мир (під гаслом "Підтримую Президента!"), інші - з побоюваннями та застереженнями.

 

Нагадаємо, учора на Майдані та по всій країні кілька тисяч українців зібралися на акцію "Червоні лінії для Зе", аби застерегти президента від здачі національних інтересів України.

 

 

 

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: