Сьогодні в Україні та світі – день захисту дітей. Цікаві факти про дітлахів

СВЯТО
01.06.20 - 10:05

Сьогодні в Україні та світі традиційно відзначають День захисту дітей та Всесвітній день батьків.

День захисту дітей був заснований у 1949 році за рішенням сесії Міжнародної демократичної федерації жінок.

 

У 1959-му році Організація Об’єднаних Націй прийняла Декларацію прав дитини, в якій проголошені соціальні та правові принципи, що стосуються захисту і добробуту дітей.  20 листопада 1989-го року Генеральна Асамблея ООН прийняла Конвенцію про права дитини, яку вважають світовою конституцією для дітей. Боротьба за прийняття Конвенції ООН про права дитини була складною і тривалою, перемога далася нелегко. 

 

В Україні цей день не є вихідним, але для дітей завжди виглядає особливо святково: це веселі заходи, концерти, морозиво, перший день літа та початок літніх канікул. Втім, розважального підтексту у святі мало.

 

Зазвичай батьки проводять день з дітьми, намагаються порадувати їх подарунками або провести час в зоопарках і парках. Але цього року, в умовах адаптивного карантину, святкові заходи будуть обмежені.

 

Цікаві факти

 

В європейських країнах середній вік батьків становить 29 років, в Індії – 19 років, в Україні здебільшого молодими мамами стають у 22, а татусями у 27 років.

 

Найбільше дітей у світі у султана Ісмаїла з Марокко. У нього 340 дочок і 548 синів.

 

Прикметно, що новонароджена дитина може розрізняти червоний і зелений колір, а ось синього вона не бачить.

 

Згідно зі статистикою, діти 3-4 років щодня ставлять 900 запитань і вимовляють понад 12 000 слів.

 

11-річний житель Єгипту Махмуд Ваіль визнаний одним із найбільших розумників світу серед дітей. У нього феноменальний інтелект, дитина здатна ділити і множити дев’ятизначні числа зі швидкістю комп’ютера.

 

Найпопулярніший день тижня для народження дітей – це вівторок. А от у вихідні малюків народжується мало.

 

У багатьох великих містах світу існують закриті клуби для дітей-індиго. Закриті не тому, що хочуть ізолювати малюків від світу, бо серед однолітків вони як білі ворони. Є діти, які в 5 років уже розмовляють чотирма іноземними мовами або пишуть поеми.

 

Японці старанно уникають у спілкуванні з дітьми слів «погано», «поганий», «нехороший». Якщо малюк капризує, кажуть не «ти погана дитина», а «хороші діти так не поводяться».

 

У Румунії працює єдиний у світі дитсадок для охоронців. VIP-малюки ходять до садочка разом зі своїми охоронцями. Кремезні чоловіки сидять у спеціальній прибудові і не зводять очей зі своїх підопічних.

 

Фото з мережі Інтернет.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: