Страшний ворог – рак. У криворіжців щорічно виявляють 300 випадків онкозахворювань шкіри

ЗДОРОВ'Я
26.04.19 - 12:03

У загальній структурі онкозахворюваності рак шкіри посідає перше місце. У Кривому Розі щорічно діагностують близько 300 нових випадків онкозахворювань шкіри, серед них близько 40 – це меланома. Незабаром літній сезон, тож лікарі радять уникати активного сонця.

«Меланома шкіри – пухлина, яка виникає з меланоцитів. Оскільки у нас меланоцити – пігмент, який знаходиться у шкірі, майже в кожній клітині, меланома метастазує гематогенно, тобто через кров, і лімфогенно – через лімфу», – розповідає лікар-онколог вищої категорії міського онкодиспансеру Сергій Кулак.

 

«Ризик появи раку шкіри пов’язаний з ультрафіолетовим сонячним випромінюванням, іонізуючою радіацією, електромагнітним випромінюванням і хронічним травматизмом шкіри. Також може бути генетична схильність, впливає екологічна ситуація. Це онкозахворювання може виникати на ґрунті червоного вовчака, туберкульозу шкіри, хронічних гнійникових виразкових елементів, піодермії. Викликають рак шкіри шкідливі звички, зокрема куріння. Поширений розвиток лейкоплатії нижньої губи у курців – білі пласкі виразки. Рак ділиться на: базаліому (протікає без метастазів, неоднозначна клінічна картина) і пласкоклітинний (проявляється виразками, призводить до метастазів і загибелі людини», – пояснює лікар-дерматовенеролог міського шкірно-венерологічного диспансеру Володимир Лін.

 

Аби запобігти появі меланоми і раку шкіри, максимально обмежте час перебування на сонці, особливо у години обіду, захистіть шкіру від впливу прямих сонячних променів (перебувайте у тіні, одягайте капелюх або кепку), вивчіть всі ознаки меланоми і за можливості обговоріть їх з лікарем, регулярно оглядайте всю поверхню шкіри (спину і голову повинен оглянути ваш друг або родич), зверніться до лікаря при виявленні будь-якого елементу шкіри, що викликає у вас підозру.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: