Стратегічне опитування, маніпуляція чи відверта маячня? Як криворіжці реагують на 5 Зе-питань?

СПЕЦРЕПОРТАЖ
25.10.20 - 14:09

Давай поговоримо? Сьогодні паралельно з місцевими виборами в Україні проводять загальнонаціональне опитування. Ініціатива - Президента, проводять опитування люди в білих жилетах без політичної символіки.

Як відомо, за декілька тижнів до місцевих виборів у президента назріли 5 запитань до народу. Але виявляється, лише до тих, хто проголосував. 

 

Наші журналісти поспілкувались із волонтерами, які проводять Зе-опитування.

"Якщо ви проголосували, то можете заповнити бланк і відповісти на запитання, - пояснили нам. - А якщо ні - то ні, на жаль. Такі правила, ви можете відповісти на питання тільки якщо брали участь у виборах.

 

Найцікавіше - в деталях. Запитання як з очевидними відповідями (приміром, про довічне ув’язнення за корупцію), суперечливі (про легалізацію медичного канабісу) і такі, що потребують глибоких знань у певній галузі (як-то особливості вільної економічної зони і Будапештського меморандуму 26-річної давнини).

 

Здебільшого, опитані криворіжці, з якими ми поспілкувались, зізнаються, що відповідали навмання, а ті, хто ставив запитання - й самі не надто в темі.  

 

"Деякі запитання - нормальні, про реалії сучасної України, а деякі - просто маячня", - коментують містяни.

 

"Я по-українськи не дуже тямлю, тож відповідала, як прийдеться", - зізналася нам опитана криворожанка.

 

"Це маячня якась. Це не ті проблеми, які треба виносити на всеукраїнське опитування. Люди на кухнях не обговорюють міжнародні безпекові гарантії", - переконаний один з криворіжців.

 

Звідки гроші? Питання, яке масово ставили президенту і його офісу. Буквально за тиждень до опитування версії від влади звучали різні, від кишені самого Володимира Зеленського, до невідомих меценатів. Зрештою, офіційно заявили, що фінансування взяла на себе партія “Слуга народу”. Таке рішення було ухвалене на засіданні Вищої ради партії 20 жовтня. Для проведення опитування надруковано кілька мільйонів бланків. А анонсовані "волонтери", як виявилось, працюють не задарма. 

 

"Платять більше 500 - 1000 гривень на день. Мені заплатять 700 гривень", - розповів нам один із волонтерів. 
 

Хто на чолі кампанії з опитування? Як анонсували, це мала б бути незалежна та незаангажована персона. У підсумку, координатором загальнонаціонального опитування став шоумен із Кривого Рогу, один із відомих авторів "Студії Квартал - 95" Артем Гагарін. Про це він сам повідомив на сторінці у Фейсбук. 

 

"У мене є власна громадянська позиція, тому я погодився допомогти у навчанні і координації інтерв'юерів для опитування, для того щоб воно пройшло законно, безпечно і чесно", - зазначив Гагарін (справжнє прізвище - Михайличенко).
 

Ідею президента гостро розкритикували. Такій ініціативі здивувались навіть у ЦВК. Вибори - не референдум і це не репрезентативно. А Комітет виборців України нагадав, що проведення опитування у день голосування суперечить виборчому кодексу. У відповідь - цілковита впевненість "слуг". 

 

"Чи це законно? Так. «Слуга Народу» не буде проводити дослідження власними силами, а укладе договір із компанією, що проводить соціологічні опитування. Громадяни, які будуть проводити дослідження, перебуватимуть за межами виборчих дільниць. Фактично це загальноприйнятий в світі формат екзит-полу", - зауважили в "Слузі народу".
 

Щоправда, і екзит-пол, і будь-яке серйозне соцопитування проводять за чітко визначеними стандартами, чого в президентському опитуванні і близько немає. І юристи, і політичні експерти сходться на думці - результат не матиме юридичної сили, а отже це - просто про "поговорити".

 

 

"Коли це опитування пройде, то президент сказав би, що опитав більшість населення, і ми всі були учасниками, всі бачили. Більшість цього населення вирішила по 1, 2, 3 питанню - ось так, тому я беру і втілюю ці речі в життя. Таким чином, він легітимізує ще не прийняті рішення. Бо, якщо він опирається на думку умовної більшості (з юридичної точки зору, зібрану неправильно), то таким чином будь-які його рішення, або Верховної Ради будуть легітимними, або умовно легітимними», - коментує політолог Владислав Дзівідзінський.

 

Прикметно, що напередодні опитування у МВС передбачили негативну реакцію людей. Силовики закликали "не бити людей, які проводитимуть опитування Зеленського". 

Тим не менше, біля дільниць на пропозицію відповісти на 5 запитань президента часто "отримують гарбуза". І навпаки, волонтери відмовляють охочим пройти опитування не там, де голосував.

А тим часом, мережею розходиться відео, як одна  і та ж людина сім разів заповнює опитувальник від президента. У коментарях кажуть - це не ексклюзивний випадок.

 

Тож чи варто сподіватись, що таке опитування було потрібне країні? І чи не праві ті, хто вважає називає таку ідею відвертою політичною маніпуляцію від "слуг", аби привернути увагу виборців і вкотре "хайпонути".

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: