Сумлінне батьківство. Українці можуть виїхати з дитиною за кордон за спрощеною процедурою

КОРИСНО
11.06.19 - 12:10

У сумлінних батьків, які виконують свої обов’язки, є можливість скористатися прийнятими торік новаціями щодо тимчасового виїзду з дитиною за кордон, – повідомив міністр юстиції Павло Петренко.

Відповідно до законодавства, є 3 можливості тимчасового виїзду з дитиною за кордон на відпочинок чи лікування за спрощеним порядком.

 

«Перша з них стосується батька чи матері, з якими проживає малюк. Якщо ви не перешкоджаєте другому з батьків бачитися з дитиною, ви можете поїхати, наприклад, на відпочинок чи навчання строком до 1 місяця, навіть якщо другий з батьків не дає згоди», – зазначив міністр юстиції.

 

Для цього необхідно повідомити рекомендованим листом того з батьків, хто живе окремо, якщо відоме місце його проживання та якщо він не ухиляється від належного виконання батьківських обов’язків. Під час виїзду слід пред’явити рішення суду або органу опіки та піклування про визначення місця проживання дитини.

 

Якщо той з батьків, хто не живе з дитиною, має заборгованість зі сплати аліментів, достатньо отримати в органах виконавчої служби довідку про наявність заборгованості більше 4 місяців та пред’явити її прикордонникам.

 

«Якщо дитина тяжко хвора чи має інвалідність, термін заборгованості скорочується до 3-х місяців. Однак при виїзді треба буде надати довідку про відповідний стан здоров’я дитини», – додав Павло Петренко.

 

Він також звернув увагу, що чинне законодавство дає можливість виїхати за кордон з малюком і тому з батьків, хто не проживає з дитиною. Проте ключовою умовою тут є повне виконання батьківських обов’язків і відсутність заборгованості зі сплати аліментів.

 

У разі відповідальної сплати аліментів, такому батьку чи матері слід рекомендованим листом надіслати прохання до того з батьків, з яким проживає дитина, про надання нотаріально посвідченої згоди. Якщо у 10-денний термін після отримання листа згоди не було надано, дозвіл можна отримати через суд. Таку згоду або дозвіл треба пред’явити прикордонникам.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: