Торік в Україні було скоєно 4,3 тисячі злочинів проти дітей, півтори тисячі стали жертвами особливо тяжких злочинів

ВАЖЛИВО
01.02.19 - 9:57

У 2018 році діти повідомили до поліції про 1285 фактів домашнього насильства. - Департамент комунікації Національної поліції України.

Про це заявив заступник Голови Національної поліції – керівник патрульної поліції Олександр Фацевич під час розширеної наради за підсумками роботи поліції превенції.

 

 

За словами Олександра Фацевича, упродовж 2018 року було скоєно 4,3 тисячі злочинів відносно дітей.

Постраждали 4,7 тисячі малолітніх. Майже 1,5 тисячі з них стали жертвами тяжких та особливо тяжких злочинів. 

При цьому правоохоронці фіксують зниження кількості злочинів проти дітей, торік їх було зафіксовано 4,6 тисячі. 

 

У 2018 році було зареєстровано 11,3 тисячі повідомлень про зникнення дітей.

10 тисяч неповнолітніх поліцейські знайшли і повернули батькам упродовж першої ж доби після зникнення. Відтак, всього в країні у розшуку, з урахуванням минулих років, залишаються 46 дітей.

Правоохоронці твердять, що впровадження кількох проектів допомогло знизити кількість подібних злочинів.

Упродовж року ювенальні поліцейські склали 70,6 тисячі адміністративних протоколів. Серед них 41,3 тисячі – за невиконання обов'язків з виховання дітей. Ще майже 2,5 тисячі протоколів складено за порушення суб’єктами підприємницької діяльності правил торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами.

Також поліція зафіксувала 2,4 тисячі фактів доведення неповнолітніх до стану сп’яніння. У зв’язку з цим були анульовані 780 ліцензій суб’єктів підприємницької діяльності на право роздрібної торгівлі спиртними і тютюновими виробами.

Олександр Фацевич зазначив, що робота з неблагополучними сім’ями та родинами, які опинилися у складних життєвих обставинах, є важливим аспектом діяльності підрозділів ювенальної превенції. Упродовж 2018 року до територіальних органів поліції надійшло 1285 повідомлень про вчинені правопорушення, пов’язані з домашнім насильством, які подали самі діти.

Заступник глави Нацполіції акцентував увагу керівників поліції на необхідність запобігання фактам домашнього насильства та жорстокого поводження з дітьми, а також випадкам булінгу. 

Цьому має сприяти впровадження в діяльність правоохоронців низки безпекових проектів, заснованих на комунікації з громадою та міжнародними партнерами.

Йдеться про спільний з ПрАТ «Київстар» проект інформаційного сервісу з розшуку безвісти зниклих дітей, проект «Безпечна школа», «Відповідальність починається з мене!» та «Будуємо майбутнє разом». Метою цих проектів є створення безпечного середовища для дітей, формування толерантності та попередження конфліктів і злочинів на ґрунті ненависті серед молоді.

Олександр Фацевич наголосив на необхідності оперативного реагування поліції на негативні виклики в дитячому середовищі, а також розшук дітей, які залишили місце проживання або навчання. 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: