Троє криворіжців дублювали SIM-картки, викрадали кошти та оформлювали кредити

КРИМІНАЛ
02.04.20 - 10:55

Співробітники кіберполіції, спільно з детективами слідчого управління ГУНП в Дніпропетровській області, під процесуальним керівництвом місцевої прокуратури, викрили злочинну групу, учасники якої викрадали гроші з рахунків громадян, – повідомляє пресслужба кіберполіції.

Злочинна група діяла з серпня 2018-го року. До її складу входили троє осіб на чолі з 41-річною організаторкою. Усі учасники – мешканці Кривого Рогу.

 

Фігуранти під час підготовки до злочину чітко розробляли план та схему, а також роль кожного учасника. Викрадення коштів громадян відбувалось завдяки деактивації SIM-карток мобільного зв’язку, номери яких виступали фінансовими номерами потерпілих.

 

Отримавши дублікат SIM-картки, зловмисники отримували доступ до SMS-повідомлень, сторінок соціальних мереж і месенджерів, тобто до сервісів, де використовується номер телефону.

 

У подальшому вони змінювали пароль інтернет-банкінгу та розпоряджалися коштами потерпілих. Крім цього, учасники групи оформлювали онлайн-кредити. За попередніми даними, таким чином їм вдалося заробити майже 1,5 мільйона гривень.

 

Відомості про персональні дані клієнтів, а також про осіб, які постійно тримали на рахунках значну суму коштів, зловмисники отримували через корупційні зв’язки у банківських установах.

 

Правоохоронці провели обшуки за місцем мешкання фігурантів. Вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони, більше тисячі SIM-карт, карт-холдери, флеш-накопичувачі, жорсткий диск, банківські картки, чорнові записи та паспорти громадян України, видані на імена інших осіб з ознаками підробки.

 

Наразі вже забезпечили відшкодування частини заподіяної шкоди шляхом накладення арешту на квартиру та автомобіль зловмисників. 

 

За фактом відкрили кримінальне провадження. Всім учасниками групи повідомили про підозру. Організатору та співучаснику обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Наразі матеріали справи скерували до суду.

 

Кіберполіція радить громадянам: відключайте послугу віддаленої заміни SIM-карти у свого мобільного оператора. У такому разі її заміну можливо зробити лише особисто, маючи при собі необхідні документи. Варто відзначити, що власники контрактних номерів мають іншу процедуру перевипуску карти, яка унеможливлює її віддалену заміну.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: