У Дніпрі почалися розкопки ймовірної могили мецената і підприємця Олександра Поля

ЦІКАВО
19.05.20 - 12:12

У Дніпрі експедиція Інституту археології НАН України розпочала розкопки фундаменту Лазаревської церкви, де імовірно похований почесний громадянин Катеринослава, меценат і підприємець, зачинатель видобутку залізної руди на Криворіжжі Олександр Поль.

Довгі роки його могила вважалася втраченою. Розкопки триватимуть два місяці.

 

Зараз археологи працюють на ділянці, де, як вважають, колись був храм. Про місце розташування церкви свідчать залишки фундаменту на глибині 40 сантиметрів.

 

Узимку цього року мерія і історики повідомили, що встановили ймовірне місце розташування загубленої могили Олександра Поля - відомого громадського і культурного діяча, підприємця XIX століття, першого почесного громадянина міста.

За радянських часів його ім'я не згадували: Поль як поміщик-підприємець був напівзабутий, а місце його поховання - втрачене.

 

До цих пір вважали, що залишки Лазаревської церкви, а відповідно і могили Поля, знаходяться під насипним курганом в Севастопольському парку. Однак дніпровський краєзнавець Артем Костюк провів власне дослідження: наклав німецький аерознімок Люфтваффе з 1944 року на існуючі карти і визначив, що місце знаходження церкви дещо інше - поблизу кургану.

 

Олександр Поль (1832-1890) - український дослідник-археолог, краєзнавець, підприємець, меценат, активний громадський діяч, 15 років віддав детальному вивченню залізних руд Кривого Рогу та доведенню їх промислового значення. Олександра Поля називають "степовим Колумбом". Його видатну постать глибоко шанують на Криворіжжі.  

 

Джерело - lb.ua.

Як ми писали, у Кривому Розі планують знімати документальний фільм «Олександр Поль – Степовий Прометей». 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: