У Дніпрі створили 3D-тур по Будинку Олександра Поля: можна зазирнути до маєтку видатного промисловця

ЦІКАВО
24.06.19 - 11:10

У Дніпрі вперше створили 3D-тур по Будинку Олександра Поля, завдяки якому можна оглянути цю унікальну споруду зовні і зазирнути всередину.

"На сьогодні територія, фасад і інтер'єр історичної садиби Олександра Поля - у належному стані, - запевняють працівники музею. - Зберігся автентичний вигляд фасадів, декоративні елементи, а також чудова ліпнина - родзинка інтер'єру будинку".

 

Про видатну для нашого краю, зокрема для промислового розвитку Кривого Рогу, особистість Олександра Миколайовича Поля кажуть: "Він оживив край і воскресив Катеринослав".

"Олександр Поль належить до тих людей, яких за життя називали божевільними упертюхами, а після смерті ставили пам'ятники, - розповідають працівники музею.

 

Він був археологом, підприємцем, громадським діячем і письменником. У 1897 році був удостоєний звання "Почесний громадянин Катеринослава".

 

Життя губернії можна розділити на "до" і "після" діяльності Поля. До появи вченого це була глуха провінція Російської імперії. Але після втручання Поля все докорінно змінилося".

 

Як відомо, саме з його ініціативи у Кривому Розі розпочався видобуток залізної руди.

 

З ім'ям і діяльністю Олександра Миколайовича в Дніпрі пов'язано чимало місць. Серед них головним є невеликий маєток на Соборній площі №10, де Поль мешкав з сім'єю і де помер.

У далекому 1871 році він купив ділянку землі на тоді ще пустельній Соборній Площі. І побудував тут садибу, де жив разом з дружиною і сином.

 

Тут же в величезному підвалі він зберігав безцінні колекції старожитностей. Але після його смерті вони пішли в небуття.

 

У часи Першої світової війни будинок встояв, але його історія була забута.

 

У 1960 роках він належав взуттєвій фабриці «Орель». У колишньому маєтку розміщувався дитячий садок №72, а в центрі ділянки стояло двоповерхова будівля дитячих ясел №9, збудована в 1956 році.

 

Останній раз дім перебудовували в 2006 році. З 2013 року у маєтка з'явився новий власник, який провів в ньому капітальну реконструкцію і реставрацію.

 

З 2016 власником будинку стало швейцарське акціонерне товариство GConnect AG. Новий власник утримує будівлю в належному стані, усвідомлюючи його історичну цінність.

 

Завдяки сприянню швейцарської компанії, власне, й створили 3D-тур по Будинку Олександра Поля.

 

Зануритись в його атмосферу можна за посиланням.

 

 

 

Фото ТРК "Рудана" та зі сторінки музею.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: