У Кривому Розі активно працює міська програма «Стоп-інфаркт»

ЗДОРОВ'Я
28.01.19 - 13:27

Серцево-судинні захворювання — головна причина смертності українців. Міська програма «Стоп-інфаркт» дала гарантію криворіжцям безкоштовно отримувати високотехнологічну допомогу при гострих інфарктах.

За два роки дії програми  криворізькі кардіологи констатують - допомога пацієнтам із гострими інфарктами міокарда стала доступнішою й результативнішою. У 2018 році цю вкрай необхідну допомогу отримали вдвічі більше пацієнтів, ніж у 2017-му.

«У 2017 році в нас було 102 маніпуляції при гострому коронарному синдромі. На сьогодні, доступ пацієнтів до цієї маніпуляції збільшився у 2,3 рази. За 2018 рік їх зроблено 242», — розповідає головний лікар 9-ої міськлікарні Олена Климович.

 

Західна Європа оцінює якість таких маніпуляцій за летальністю стентованих пацієнтів. Там цей показник сягає 4,5 %. Результат криворізьких кардіохірургів за 2018 рік — 2,5 %. Але тішитися цим досягненням нашим кардіологам дещо заважає. Розвиваючи програму, вони ясніше бачать і проблеми. Одна з найсуттєвіших — низька медична грамотність населення. Люди необґрунтовано бояться дороговартісного лікування та запізно звертаються до фахівців.

«Місто зробило все можливе, аби пацієнти в повному обсязі були забезпечені такою медичною допомогою. Крім того, що пацієнт отримує апаратне лікування, ще 14 днів ми формуємо серед пацієнтів прихильність до медикаментозного лікування. Аби стент прижився й не закрився», — зазначає Олена Климович.

 

Програма «Стоп-інфаркт» має повний протокол на всіх етапах рятування пацієнта з гострим інфарктом міокарда: від первинної ланки, швидкої допомоги, до ургентної маніпуляції в стаціонарі та реабілітації. Вона унікальна в Україні. Проте слабим ланцюжком залишається планова профілактика, яка також дороговартісна й повністю лягає на плечі хворого. Медики сподіваються, що держава зглянеться й передбачить дофінансування планової допомоги. А поки що кардіологи 9-ї міськлікарні ініціюють просвітницькі програми як для населення, так і для колег. Вони переконують: про профілактику хвороби, яка на сьогодні спричиняє найвищу смертність, люди мають знати все.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: