У Кривому Розі діє програма підтримки дітей, хворих на фенілкетонурію

ЗДОРОВ'Я
25.02.19 - 10:32

Щорічно в останній день лютого відзначають Всесвітній день рідкісних захворювань, до яких належить фенілкетонурія.

Занадто великий рівень фенілаланінової амінокислоти в організмі дітей призводить до інтоксикації мозку й пошкоджень, які не підлягають відновленню. Але сучасна медицина вирішує цю проблему, єдина перешкода — ціна лікування.

«Для виживання цим дітям необхідна спеціальна дієта. Вони не можуть їсти рибу, м’ясо, молочні продукти. І таке лікувальне харчування існує, воно дозволяє їм зростати й розвиватися здоровими», — пояснила головний спеціаліст міського управління охорони здоров’я Тетяна Желязкова.

 

 

Щорічно з міського бюджету виділяється три мільйони гривень на безбілкові суміші, які є основним харчовим компонентом для дітей із цією хворобою. Аби допомогти родинам, у місті діє окрема програма.

«Сьомий рік поспіль міська влада опікується сім’ями, де діти хворіють на орфанне генетичне захворювання фенілкетонурію. Таких дітей у нашому місті п’ятнадцять. У 2018 році для них було виділено понад 200 тисяч гривень. У 2019 році всі виплати були збережені, й було виділено 257 тисяч для виплати цій категорії громадян. У лютому було прийнято відповідне рішення виконкому міської ради, і всі сім’ї отримали цю матеріальну допомогу», — зазначила начальник фінансово-економічного управління міського департаменту соціальної політики Вікторія Гнилюк.

 

Криворізька програма підтримки дітей, хворих на фенілкетонурію, — одна з найкращих в Україні. Завдячуючи такій увазі з боку міської влади, ці діти нічим не відрізняються від своїх однолітків — ходять до звичайних шкіл та займаються улюбленими справами.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: