У Кривому Розі слідчий, якого намагалися посадити за хабар, відсудив мільйон і повернувся на роботу

СОЦІУМ
14.06.19 - 15:44

У Кривому Розі слідчий прокуратури, якого намагалися посадити за хабар, відсудив у держави мільйон і повернувся на роботу

Мешканець Кривого Рогу Олександр Д. відсудив у держави 1 мільйон гривень за те, що його три роки незаконно тримали в СІЗО і ще рік - під підпискою про невиїзд (з 2011-го по 2015-й). - facenews.ua

 

Торік чоловік зажадав 16 млн грн компенсації. У своєму позові він говорив про те, що через арешт не міг займатися вихованням сина і дочки, був позбавлений можливості відвести свою дівчинку на свято Першого дзвінка.

 

У підсумку, йому призначили компенсацію в 1 млн грн.

 

Як з'ясувалося, жителя Кривого Рогу намагалися засудити за нібито отриманий хабар (згідно з Реєстром судових рішень, в січні 2011 року він обіймав посаду старшого слідчого прокуратури Саксаганського району Кривого Рогу).

 

«Його судили за ст. 368 Кримінального кодексу («Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою»)», - уточнили в канцелярії Жовтневого райсуду Кривого Рогу.

 

Розслідування про те, брав Д. хабар чи ні, відкривали двічі, і двічі чоловіка кидали до в'язниці.

 

Перший раз це сталося в січні 2011 року. Тоді в ГПУ щодо нього відкрили виробництво за статтею про одержання хабара в особливо великому розмірі.

 

20 січня 2011 року Олександра Д. затримали, згодом взяли під варту. За рік Довгинцівський суд Кривого Рогу визнав його винним і засудив до п'яти років в'язниці з конфіскацією і позбавленням права займати атестовані посади в правоохоронних органах строком на три роки.

 

Слідчий подав апеляцію, і 24 квітня 2012 Апеляційний суд Дніпропетровської області вирок скасував. Правда, чоловіка залишили під арештом.

 

Наступні вісім місяців він провів у СІЗО, поки Жовтневий райсуд Дніпра 26 грудня 2013 роки («під ялинку») знову не засудив його до п'яти років позбавлення волі.

 

Прокурор з ізолятора подав нову апеляцію, і на цей раз більш успішно. 6 березня 2014 вирок скасували, а утримання під вартою замінили підпискою про невиїзд.

 

Судді постановили, що в справі ще раз ретельно повинна розібратися Генеральна прокуратура.

 

У квітні 2014 року слідство почали з нуля. І тільки за рік, 19 червня 2015-го, в прокуратурі Дніпропетровської області кримінальне провадження щодо Олександра Д. закрили.

 

Як сказано в матеріалах суду, «в зв'язку з тим, що не встановлені достатні докази для доведення винуватості особи і вичерпані можливості їх отримати».

 

За даними Судового реєстру, у нього заарештували:

• квартиру;

• автомобіль Chevrolet Lacetti 2005 року в .;

• холодильник Candi;

• мікрохвильову піч Whirlpool;

• телевізор Funаі;

• мобільні телефони Nокiа 6233 і Nокiа 1 100;

• ланцюжок і хрестик з золота, годинник Orient, шпильку для краватки;

• 156 грн 60 коп .;

• 200 дол. США.

 

Уже в 2015 році Олександр Д. поновився на роботі, і відтоді обіймає посаду прокурора Криворізької місцевої прокуратури.

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: