У Кривому Розі у співпраці з ЄБРР утеплять місцеві школи та дитсадки

ВАЖЛИВО
28.02.19 - 14:02

Системна та копітка співпраця Кривого Рогу з ґрантовими установами та міжнародними організаціями дає свої позитивні результати.

"Ми активно співпрацюємо з ЕБРР (Европейський банк реконструкції та розвитку) щодо утеплення та реновації криворізьких садочків та шкіл, - зазначає заступник міського голови Андрій Полтавець. - Завдяки реалізації Проекту, поліпшаться умови навчання понад 26 000 учнів і вихованців шкіл та дитсадків.

 

У 22-х будівлях буде здійснена поглиблена реновація (утеплення стін, дахів, встановлення ІТП, рекуператорів, заміна вікон на енергоефективні, ремонт системи теплопостачання). 22 будівлі - для впровадження коротко- та середньострокових енергозберігальних заходів (впровадження ІТП, заміна вікон на енергоефективні, поточний ремонт системи опалення).

 

Після втілення проекту "Підвищення енергоефективності громадських будівель у м. Кривому Розі" очікується економія 40% від базового споживання теплової енергії та 5% від базового споживання електричної енергії або 14,2 тис. кВт*год/рік, зниження викидів вуглекислого газу на 3,3 тис. тонн/рік.

Загальна вартість Проекту становить 8,8 млн.євро, включаючи транш ЄБРР на суму 6,4 млн.євро, ґрант - 1 млн.євро, 1,4 млн. євро – внесок нашого міста. 

Для розробки техніко-економічного обґрунтування інвестиційного проекту Європейським банком реконструкції та розвитку було призначено консультанта Проекту – австрійську фірму IC consulenten.

Як основа процесу відбору будівель для впровадження енергоефективних заходів виконкомом міської ради було надано 50 звітів з енергетичних аудитів, підготовлених у межах проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні", а також окремі технічні дані для інших будівель (будівлі, у яких не проводився енергетичний аудит).

 

Консультантом Проекту, спільно з фахівцями виконкому міської ради, було проаналізовано всі бюджетні будівлі закладів освіти міста, з яких 44 було обрано та включено в техніко-економічне обґрунтування Проекту.

На остаточний відбір об'єктів вплинули наступні чинники: найкращий коефіцієнт енергоефективності на будівлю, найнижчий коефіцієнт "Витрати/Заощадження", найкоротший термін окупності, питоме енергоспоживання, кількість відвідувачів, конфігурація будівель, їх технічний стан та інше. 

Реалізація Проекту планується шляхом визначення комунального підприємства "Кривбастеплоенерго" виконавцем Проекту та залучення кредиту від ЄБРР під ґарантію Криворізької міської ради".

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: