У Кривому Розі вартість тепла для населення цього опалювального сезону підвищувати не будуть

КОМУНАЛКА
22.10.21 - 14:30

Сьогодні на засіданні виконкому міськради підтримали рішення в.о. міського голови Юрія Вілкула щодо встановлення тарифів на теплову енергію.

Для мешканців тариф на тепло не буде змінюватися - залишиться на тому ж рівні, що й торік – 1701 грн/1Гкал. Хоча, попри обґрунтовані розрахунки теплогенерувальних підприємств,  тарифи на тепло для криворіжців через різке зростанням цін на енергоносії, мали б були підвищені на 31% і складати в середньому 2228 грн / Гкал.

 

Як зазначав у своєму зверненні до криворіжців Юрій Вілкул, здорожчання газу, електроенергії та інших складових тарифу, на які місто жодним чином не впливає, призведе до збитків у 567 мільйонів гривень, а узагальнені збитки (з урахуванням лікарень, садочків, шкіл) сягнуть 1 мільярда 127 мільйонів грн. При тому, що бюджет розвитку міста складає всього 600 мільйонів.

 

«Ситуація дуже складна. За попередніми підрахунками, тільки для бюджетної сфери видатки на послуги тепла з міського бюджету необхідно збільшувати удвічі. А це означає – зняти кошти на ті заходи, що вже передбачені: ремонти, утримання закладів, вирішення нагальних питань. Але я завжди підкреслюю, що ми працюємо для людей і наше завдання - захистити  їх. Тому, попри  величезне навантаження на бюджет, тариф для населення у нашому місті підвищувати не будуть!» - підкреслив Ю. Вілкул.

 

Раніше, на засіданні Громадської ради при виконкомі, відбулося широке обговорення ситуації відносно тарифів на теплопостачання й проєкту рішення виконкому про недопущення їх зростання.

 

«Усі члени Громадської ради одностайно підтримали рішення міської влади. Зараз головне - захистити людей. Кривий Ріг - соціальне місто. Не можна дозволити довести людей до повного зубожіння», - наголосив  голова Громадської ради міста Олександр Вілкул.

 

За дорученням Юрія Вілкула, у Кривому Розі з 13 жовтня стартував опалювальний сезон. Насамперед, тепло прийняли лікарні міста. На сьогодні, тепло вже надають Центру медичної генетики та пренатальної діагностики, до міських лікарень №№8,10, 2,11, 3, дитячої лікарні №4, пологового будинку №1, онкологічного диспансеру, інфекційної лікарні, перинатального центру, Центру профілактики та боротьби зі СНІД. Далі, згідно з поданими заявками, планово підключаються інші бюджетні та соціальні установи, потім - житлові будинки. Всі котельні міста технічно на 100% готові до опалювального сезону.

 

 

Для бюджетних організацій ціна природного газу, яку встановив НАК Нафтогаз по всій країні за 1000 м3, у новому опалювальному сезоні складе 16 391,56 грн (відповідно, тариф становитиме 3 692,09 грн /1Гкал). При цьому реальні механізми компенсації бюджетам міст за оплату тепла в школах, дитсадках, лікарнях у зростаючих тарифах на цей рік не передбачені - це лягає на місцеві бюджети.

Для інших категорій споживачів  (суб’єкти підприємницької діяльності, небюджетні установи та організації), згідно з прийнятими в Києві рішеннями, газ відпускають за комерційними цінами - на 1 жовтня це було 24 769 грн за 1000 м3, зараз ціни вже перевищують 30 000 грн, тому тариф на теплову енергію встановлюють 5 065,99 грн /1 Гкал.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: