У Криворіжгазі розтлумачили, як розраховується плата за розподіл газу та куди йдуть кошти

КОМЕНТАР
27.11.20 - 11:32

Технічний директор АТ «Криворіжгаз» Борис Рибка розповів, як розраховується плата за розподіл газу для кожного споживача, ґрунтуючись на обсягах його фактичного споживання, та на що йдуть кошти з тарифу.

Минулого місяця всі побутові споживачі природного газу побачили у своїх особистих кабінетах чи квитанціях обсяг споживання за газовий рік, що тривав з 1 жовтня 2019-го по 31 вересня 2020-го. А що нас всіх очікує далі - чи відбудеться перерахунок і коли чекати на перерахований платіж за розподіл газу?

Відповіді на ці та інші запитання шукаємо у розмові з технічним директором АТ «Криворіжгаз» Борисом Рибкою. 

 

- Передусім, поясніть, чи спричинило запровадження плати за розподіл зменшення споживання вашими клієнтами природного газу?

- Не дуже певен, що саме запровадження плати за розподіл стало причиною зниження кількості використаного природного газу, але зменшення таки відбулося. Загальний обсяг споживання газу за дев’ять місяців поточного року склав 631,4 млн. м3, що на 3,5% менше аналогічного періоду минулого року. Утім, це зменшення відбувається протягом кількох минулих років, адже за останні шість років обсяг споживання природного газу у нашому регіоні скоротився більш як на третину. Попри обсяги розподіленого газу, ми продовжуємо нести відповідальність за безперебійне та безаварійне газопостачання.

 

Тому з 1 січня 2021 року всім клієнтам, які зменшили споживання газу, буде встановлено меншу замовлену потужність. Тобто вони сплачуватимуть за доставку меншого обсягу палива, фактично використовуючи при цьому стільки газу, скільки їм необхідно для усіх побутових та господарських потреб. Адже тепер, після реформування ринку газу, розмір плати за розподіл природного газу для кожного споживача залежить від його фактичного споживання енергоносія у попередньому газовому році. Використали менше - менше і платитимете, оскільки плата за розподіл газу для кожного споживача розраховується індивідуально, ґрунтуючись на обсягах його фактичного споживання.

- Тоді поясність, чому я, як споживач, маю платити за розподіл за минулий період і за використаний газ, за який вже давно розрахувався?

- Для розуміння цього трохи повернемось назад. З початку нинішнього року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, змінила порядок оплати споживачами отриманих послуг з розподілу (доставки) природного газу. Це відбулося внаслідок загального реформуванням ринку газу в нашій державі. Державний регулятор вніс відповідні зміни до Кодексу газорозподільних систем, а також у типовий договір на розподіл природного газу. Цими змінами було визначено, що «річна замовлена потужність споживача на розрахунковий календарний рік визначається, виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу цим об’єктом за  газовий рік, що передував розрахунковому календарному року». Тобто, наразі для всіх побутових споживачів тепер автоматично замовляється річна потужність з доставки газу на рівні їхніх реальних потреб, що визначається за минулим споживанням.

Тому плата за доставку газу для кожного споживача залежить від обсягів його споживання цього енергоносія у попередньому році. Крім того, тепер оплата послуг доставки газу в оселю здійснюється рівними частинами протягом року. Наприклад, якщо за попередні 12 місяців ви, припустимо, спожили 120 кубометрів природного газу, то цього року щомісяця сплачуватимете лише вартість доставки 10 кубічних метрів.

Особливо зручним це нововведення, як на мене, є для споживачів, які мають у власному будинку чи квартирі автономне опалення: хоч найбільше газу вони споживають взимку, але наразі мають змогу сплачувати за розподіл рівними частинами щомісяця, таким чином зменшуючи навантаження на свій сімейний бюджет. Щодо споживачів, які користуються тільки газовою плитою і, можливо, водонагрівачем, то для них насправді мало що змінилося. Хіба що вони знатимуть наперед фіксовану вартість доставки природного газу й завдяки цьому можуть оплатити послугу за кілька місяців, тим самим заощаджуючи на банківській комісії.

- Чому я не можу платити за поточні обсяги споживання?

- У новій ринковій моделі кожен споживач платить не за обсяги споживання, а за користування потужністю. Кодекс газорозподільних систем прямо вказує, що оператор газорозподільних мереж «надає клієнту послугу із забезпечення цілодобового доступу до потужності мереж для можливості споживання ним відповідних об’ємів природного газу». Тож споживачі сплачують саме за замовлену потужність, тому що кожна газорозподільна компанія – оператор ГРМ має забезпечити і підтримувати замовлену потужність у системі, незалежно від того, скільки газу насправді споживається. 

Навіть коли газ не споживається, то оператори ГРМ однаково тримають його в системі під певним тиском, щоб він був доступним споживачам будь-якої миті, причому - належної якості. Саме на ці роботи і спрямовується плата за розподіл газу, рівень якої визначається тарифом на розподіл для кожного оператора газорозподільних мереж.

- А хто вигадав саме таку формулу розрахунку?

- Вона була визначена у Кодексі газорозподільних систем, яким встановлено, що «місячна вартість послуги розподілу природного газу визначається як добуток 1/12 річної замовленої потужності споживача на тариф, встановлений Регулятором для відповідного Оператора ГРМ із розрахунку місячної вартості одного кубічного метра замовленої потужності».

Іншими словами, розмір плати за доставку газу для кожного споживача розраховується індивідуально – на основі обсягів його фактичного споживання газу у попередньому газовому році. При цьому, якщо у поточному році ви, як споживач, вживаєте ефективні заходи з енергозбереження й зменшуєте свій обсяг споживання, то у наступному році платитимете менше за доставку енергоносія до вашої оселі. 

Таким чином, нова тарифна модель плати за розподіл газу має більш ніж прозорі умови розрахунків і стимули для споживачів економити та встановлювати енергоефективне обладнання. Крім цього, модель плати за розподіл газу повністю відповідає європейській практиці та міжнародним зобов’язанням України.

- Тоді поясність чому газовий рік триває до 1 жовтня, а перерахунок плати відбувається тільки з 1 січня?

- Таке рішення було прийнято не нами, а на рівні держрегулятора. Національна комісія встановлює тарифи для всіх природних монополій, причому зазвичай - це календарний рік. Традиційно всі компанії мають річну звітність, а тарифи для них встановлюються з 1 січня.

При встановленні тарифів НКРЕКП має врахувати зміни в економіці, які відбулися за поточний рік. Приміром, не можна не враховувати зростання мінімальної заробітної плати, а також фактичну інфляцію, яка відображається на вартості паливно-мастильних матеріалів для аварійних служб, труб, газового обладнання та інших товарів, які необхідні для обслуговування мереж. Крім цього, прораховується вартість технологічного газу, яка також змінилася, та інші економічні чинники, що змінилися протягом року, і які також мають бути враховані при розрахунку тарифів для їхнього встановлення на економічно обґрунтованому рівні.

Наразі треба розуміти, що ми надаємо своїм клієнтам послугу з розподілу природного газу діючими газопроводами. А тому переважна частина коштів, які надходять у вигляді плати за цю ліцензовану послугу, витрачаються на виробничу діяльність та на оплату праці фахівців, які щодня підтримують належну і надійну роботу газових мереж. Також за ці кошти фінансуються усі необхідні роботи з обліку газу та всі напрями роботи зі споживачами. Крім того, ми постійно інвестуємо в реконструкцію та модернізацію газових мереж і встановлення лічильників газу для побутових споживачів. Частина коштів спрямовується на придбання технологічного газу, необхідного для транспортування блакитного палива до споживачів під відповідним тиском.

Таким чином, до структури тарифу на розподіл газу входять виробничі витрати та матеріальні витрати на організацію діяльності з ліцензійних послуг для споживачів, а також витрати на оплату праці та інвестиції. Причому ці тарифи встановлюються не нами самостійно, вони встановлюються Нацкомісією для нас, і за ними ми маємо працювати. 

Принагідно нагадаю, що АТ «Криворіжгаз» опікуємо станом майже 3 тисяч кілометрів розподільних газопроводів та кількох тисяч одиниць обладнання, встановленого на них. Ця інфраструктура потрібна для того, щоб газ міг потрапляти до будинків усіх споживачів під тиском, який достатній для коректної роботи усіх газових установок і приладів. А перш ніж потрапити до споживача, газ долає десятки кілометрів від газорозподільних станцій газотранспортної системи по газопроводах високого, середнього та низького тиску. Ми ж здійснюємо транспортування газу від магістральних газопроводів до домівки кожного криворіжця чи мешканця прилеглих районів. Тому часто газ долає сотні кілометрів від ГТС, доки потрапляє до конкретної квартири або будинку. 

- Практичне запитання - як платити за розподіл газу тим, хто протягом газового року цей енергоносій не споживав взагалі або використовував мінімально?

- Ще торік широко обговорювалось питання замовленої потужності для споживачів з нульовим споживанням й для них у березні був запроваджений мінімальний платіж за доставку газу. Він, як й інші тарифи, був розрахований держрегулятором, виходячи з діючих норм споживання газу, встановлених Міненерго.

З початку 2021 року аналогічний мінімальний платіж запроваджено й для тих, хто використовував газ мінімально. Так, наприклад, якщо клієнт користується тільки газовою плиткою і спожив за минулий газовий рік, приміром, 15 кубометрів газу, то його замовлена потужність встановлена регулятором на рівні 39 кубометрів на рік. Тобто, цей споживач упродовж року має оплатити доставку 39 кубометрів газу. Так само для клієнтів, які користуються газовою плитою та колонкою: для таких споживачів мінімальна замовлена потужність складатиме 126 кубометрів. Тому якщо домогосподарством спожито менше 100 кубометрів за газовий рік, то потрібно буде сплатити за доставку 126 кубометрів впродовж року.

Попереджаючи ваше можливе запитання, зазначу, що такий підхід також був визначений згаданою Нацкомісією. 

- Як самостійно розрахувати вартість доставки газу?

- Щоб самостійно розрахувати вартість доставки газу, кожен окремий споживач природного газу має подивитись свій обсяг споживання енергоносія у минулому газовому році та помножити його на діючий тариф 0,456 грн/м³. Якщо поділити отриману суму на 12 рівних платежів, то це і буде розмір щомісячної платні за доставку газу. 

До речі, систему нарахування плати за розподіл газу рівними частинами впродовж року теж було створено в інтересах споживачів: це дає змогу зменшити фінансове навантаження в осінньо-зимовий період. Як вже зазначалося, нові тарифні умови досить прозорі та вигідні кожному: є і стимул економити енергоносій, і можливість прогнозовано сплачувати за свій розподіл газу протягом року – рівними частинами щомісяця або ж усю річну суму одним платежем.

Насамкінець зауважу, щоб газ надійно надходив до домівок клієнтів, наші фахівці мають постійно підтримувати стабільний тиск у мережах. У магістральних трубопроводах природний газ перебуває під високим тиском й перед тим, як потрапити до споживача, він понижується – спочатку до середнього тиску, потім до низького, бо побутове газове обладнання працює із газом низького тиску. Аби при транспортуванні газу не відбувалося втрат, працівники регулюють тиск у газогонах таким чином, щоб він рухався до споживачів, проводять технічне обслуговування мереж та підтримують у робочому стані кілька тисяч одиниць обладнання, встановленого на розподільних газопроводах. Одначе тиск у газових мережах змінюється у залежності від сезону та від обсягів споживання різними категоріями споживачів. Тому від точності наших робіт залежить, чи буде тиск газу на обладнанні кожного споживача достатнім для безперебійної роботи усіх газових приладів.

Зважаючи на той факт, що відключення газу, порівняно з іншими комунальними вигодами, трапляється найрідше, можу з упевненістю сказати, що своєю роботою ми сповна справляємось. А тому й від споживачів усіх рівнів просимо аналогічного ставлення до їхнього головного і, по суті, єдиного обов’язку – це повний і своєчасний розрахунок за розподіл природного газу.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: