У криворізькому музеї представлять виставку художника Анатолія Ярошенка

КУЛЬТУРА
07.08.20 - 11:41

Міський історико-краєзнавчий музей представляє меморіальну персональну виставку творчих робіт знаного криворізького художника і скульптора Анатолія Ярошенка, присвячену 90-річчю від дня народження митця, - повідомляє музей на сторінці у фейсбук.

В експозиції - роботи з живопису, графіки та скульптури, створені переважно у 1950-1970 роках.
Ярошенко Анатолій Іванович народився 20 лютого 1930 року у Кривому Розі. Дитинство минуло на вулиці Пушкіна, навчався у КЗШ №22. У 15 років вже почав працювати, батько влаштував сина на завод «Комуніст» помічником токаря.

 

У післявоєнному 1946 році в Кривому Розі відкрилося художньо-ремісниче училище №10. Учнем цього закладу став і Анатолій Ярошенко. Під час практики майбутній скульптор виготовляв ліпнину для оздоблення будинків по проспекту Карла Маркса. Професійну освіту здобував у скульптурному відділі Московського училища, в Ленінградському ім. В. Мухіної та Одеському ім. М. Грекова художніх училищах. Член Спілки художників СРСР (1960-1972).

 

Його монументальні роботи прикрашають вулиці, сквери, парки, площі різних міст України: Дніпра, Жовтих Вод, Кам'янського, Кривого Рогу, Кропивницького.

 

У Кривому Розі Ярошенко відомий насамперед як автор пам’ятників загиблим афганцям у парку Героїв, Тарасу Шевченку в Інгульці, загиблим викладачам та студентам КГРІ в роки Другої світової війни біля старого корпусу по вул. Пушкіна.

 

Митець захоплювався історією, козацьким минулим нашого регіону.

 

10 жовтня 2007 року художник загинув в автокатастрофі неподалік селища Гурівка.

 

Відеоролик з роботами художника - нижче.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: