У новий рік – зі старими боргами. Криворіжці винні за тепло 930 мільйонів гривень

КОМУНАЛКА
13.01.20 - 13:22

Борг криворіжців за тепло наразі становить 930 мільйонів гривень, а за воду містяни заборгували більше 272 мільйонів гривень.

«Найбільш проблемним є стан розрахунків перед теплопостачальними підприємствами - 930 мільйонів гривень боргу. За попередній опалювальний сезон 2018/2019 борг зріс на 550 млн. грн., а в міжопалювальний сезон було погашено лише 50% цієї суми», - говорить в.о. начальника міського управління економіки Оксана Павлушенко.

 

Для оцінки розміру боргу за тепло на одного споживача зробили середній розрахунок - на один особовий рахунок приходиться 4 тисячі гривень. В управлінні економіки пояснюють - борги споживачів не дають можливості надавачам послуг вчасно розраховуватись перед своїми контрагентами за природний газ, електроенергію, а отже, впроваджувати енергозберігальні заходи.

 

Послугами водопостачання та водовідведення користується майже 291 тисяча абонентів багатоквартирного і приватного секторів міста. 

 

«Станом на 31 грудня 2019-го, за спожиті послуги криворіжці заборгували 272 млн. грн.», - розповідає начальник служби водозбуту Кривбасводоканалу Світлана Кіслова.

 

На підприємстві користувачів закликають укладати договори з реструктуризації. Така угода дозволяє абоненту оформити розстрочку платежів, і виключити додаткові витрати на оплату судових зборів та підключення до мережі.

 

Станом на 1 грудня 2019, заборгованість абонентів Криворіжтепломережі сягнула майже 560 мільйонів гривень, з урахуванням заборгованості за рішенням суду.

 

«З населення – 507 млн. грн. це квартири, так звані «нульові» заборгованості складають 130 млн. грн. Неприватизоване житло – таких квартир близько 17 тис. і загальна заборгованість – 125 млн. грн. Гуртожитки мають заборгованість близько 12,5 млн.», - наводить статистику заступник директора Криворіжтепломережі Леонід Бобко.

 

Тим часом, факт несплати боргів може привести до неприємних наслідків для несумлінного споживача.

 

«Насамперед, стягнення пені у розмірі 0,01% від суми заборгованості, включення до реєстру боржників. Споживач не зможе продати своє майно. Може бути накладене стягнення на його майно, в тому числі все, що знаходиться у нього в оселі. І відключення споживача від житлово-комунальних послуг», - резюмує адвокат Антон Губар.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: