У пам'ять князя Володимира. Сьогодні в Україні - 1031 рік з Дня хрещення Київської Русі

СВЯТО
28.07.19 - 13:38

Щороку 28 липня православні українці відзначають День хрещення Київської Русі - у день пам'яті князя Володимира Великого.

Це державне свято було засновано 25 липня 2008 року указом третього президента України Віктора Ющенка. 

 

28 липня вважається днем смерті Володимира (980-1015), а саме хрещення найбільш ймовірно відбулося 14 серпня (за новим стилем) 988 року.

 

Князю для об'єднання земель та посилення влади необхідна була зміна релігії. Згідно з Повістю временних літ, Володимир ще до хрещення пройшов випробування вірою. Волзькі болгари пропонували йому прийняти іслам, Рим – католицтво, а хозарські євреї – іудаїзм. Однак князь Володимир вибрав православ’я. Вирішальною була подорож до Константинополя.

 

Володимир хрестився в Херсонесі, прийнявши нове ім'я – Василь. Також він охрестив дітей і підданих, та одружився з царівною Анною з Візантії. Масове хрещення народу відбулося у Дніпрі. 

 

Зараз пам'ятники Володимиру Великому встановлені у різних містах України.

 

Нагадаємо 27 вересня 2018 року, в свято Воздвиження Хреста Господнього, відкрили пам'ятник Хрестителю Київської Русі у Кривому Розі. Це найвищий монумент князю Володимиру не лише в Україні, але й у Європі. Восьмиметрова скульптура вилита з бронзи. Її встановили на 14-метровий постамент. Таким чином, висота усієї композиції складає 22 метри, а це вище, ніж пам'ятник Володимиру Великому в столиці. Автор криворізького Хрестителя - скульптор Володимир Токар, відомий містянам за скульптурами Козака Мамая, Святого Миколая. 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: