У пам'ять про трагедію. У Кривому Розі чорнобильців нагородили грамотами і нагрудними знаками

ПАМ'ЯТЬ
25.04.19 - 14:56

Сьогодні мер Юрій Вілкул провів урочистий прийом чорнобильців до 33-ї річниці чорнобильської трагедії.

За мужність, самовідданість, героїзм, проявлені при ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, активну участь у громадсько-політичному житті міста і патріотичному вихованні молоді та з нагоди Дня чорнобильської трагедії, 16 криворіжців отримали почесні нагороди.

 

Грамоти Дніпропетровської ОДА отримали члени ВГО «Криворізьке об’єднання інвалідів «Ветерани Чорнобиля»: Марина Ганущенко, Надія Малихіна, Юрій Нікола, Надія Романенко, Юрій Соколовський та Володимир Суханов.

 

Нагрудними знаками «За заслуги перед містом» ІІ ступеня були вшановані: Олег Воробєй, Григорій Копайгора, Олександр Троценко та Віктор Тягнирядно. Міські відзнаки ІІІ ступеня отримали Микола Балабан та Анатолій Івінський.

 

У Кривому Розі майже три тисячі ліквідаторів. Шістсот із них мають інвалідність, пов'язану з чорнобильською трагадією. Півтисячі родин криворіжців користуються пільгами через втрату годувальника. Місто ініціює програми для всіх, хто брав участь у ліквідації аварії та постраждав від неї. Другий рік поспіль діє розширена програма допомоги ліквідаторам. З міського бюджету на її реалізацію виділено понад 16 мільйонів гривень. За багаторічну підтримку чорнобильців, голова Криворізької організації Всеукраїнської ГО інвалідів "Союз Чорнобиль України" Олексій Цибань вручив Юрію Вілкулу орден за гуманність та милосердя.

 

Чорнобильська катастрофа сталася 26 квітня 1986 року. Від того дня минуло вже 33 роки.

 

240 тисяч людей брали участь у гасінні пожежі на ЧАЕС. Усі вони отримали високі дози радіації. Одразу після аварії майже 8,5 млн людей були опромінені, близько 155 тис кв. км територій було забруднено, з них 52 тис кв. км – сільськогосподарські землі. Реактор продовжував випромінювати радіацію ще 3 тижні, доки його не закидали сумішшю піску, свинцю, глини і бору.

 

Нагадаємо, завтра, 26 квітня, у сквері Героїв (Металургійний район) планують відкриття пам'ятного знака на честь ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: