Уже 10 криворіжців з укусами кліщів звернулися до медиків 

ЗДОРОВ'Я
18.04.19 - 10:03

Пік активності комах, ласих до теплокровних, припадає на квітень-травень та серпень-вересень.

Від Великодня до Дня праці криворіжці відпочиватимуть 5 днів. Синоптики прогнозують гарну погоду, отже, чимало містян оберуть відпочинок на природі. Щоби він приніс лише приємні емоції, варто подбати про профілактику. Тим більше, кліщі вже відкрили сезон полювання в парках та лісосмугах.

«Цьогоріч 10 людей уже звернулися до нашого підрозділу з укусами кліщів. Це виявилися іксодові кліщі, але, на щастя, від їхніх укусів хвороби Лайма не було виявлено», — розповідає завідуючий мікробіологічною лабораторією міського відділу лабораторних досліджень Дмитро Бобра.

 

 

Наш регіон не входить до територій, на яких фіксують кліщовий енцефаліт, а от хвороба Лайма — реальність. Інкубаційний період триває від трьох днів до місяця, буває й довше. Хворий  — не заразний. Кліщ присмоктується впродовж 15–20 хвилин, виділяючи анестезуючу рідину. Тому укус практично безболісний. Лише за кілька годин, а то і днів, виникає відчуття болю або дискомфорту на місці укусу.

 

 

У перші чотири години після укусу кліща, а за висновками європейських науковців — перші 12 годин, інфекція не встигає поширитися в крові. За умови, якщо до медичної маніпуляції кліща не видряпували, не витискали й не припалювали, а також не змазували оліями або алкоголем. Такі дії стимулюють комаху виділяти більше слини в кров, тож ризик інфікування зростає. Видалену живу комаху необхідно доставити до лабораторії на дослідження. Результати допоможуть у лікуванні. Бажано помістити кліща до чистого скляного посуду з вологою ватою.

«У нас ентомолог працює в районі 44-го кварталу по вулиці Міжпланетна, 2. Існує ще два районних філіали в Саксаганському та Центрально-Міському районах, до яких також можна звернутися», — додає Дмитро Бобра.

 

Фахівці радять вибирати місця для пікніків подалі від високої трави та кущів. Звільнити територію від сухої трави, хмизу в радіусі до 25-ти метрів. Періодично оглядати шкіру на природі й повернувшись додому. Відлякати кліщів допоможуть репеленти.

 

 

Найчастіше комахи чіпляються до одягу, пледів та інших речей. Тож після прогулянки слід усе випрати, одяг — ще й попрасувати. Варто не забувати і про чотирилапих, яким теж дістається від цих комах.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: