В області пошкоджені 24 заклади освіти. Як на Дніпропетровщині збираються розпочати навчальний рік

ПРЯМА МОВА
29.06.22 - 15:17

Заступниця голови ДніпроОВА Ольга Горб розповіла про підготовку до нового навчального року.

«У тісній координації з Офісом президента, Міністерством освіти та місцевими органами влади ми робимо все можливе для того, щоб освітній процес розпочався саме 1 вересня у форматі офлайн, і діти змогли піти повноцінно до навчальних закладів по свій території України. З початку активних бойових дій росії в Україні, в області були пошкоджені 24 заклади освіти внаслідок артилерійських та ракетних обстрілів. Це 13 шкіл, 4 дитсадки, 1 позашкільний заклад, 5 закладів професійно-технічної освіти та 1 коледж. Здебільшого заклади освіти постраждали від вибухової хвилі: пошкоджені фасади, покрівлі та вікна. Нині планово ведуться аварійно-відновлювальні роботи», - зазначила Ольга Горб.

 

За її словами, у Дніпропетровській області діють 834 школи, в яких навчаються більше 340 тисяч учнів. Також до нас приєдналися понад 9 тисяч учнів з окупованих територій та територій, де ведуться активні бойові дії.

 

«До 1 класу на новий навчальний рік вже подали заяви більше 24 тисяч дітей, з них 348 – учні з інших областей. До 9 класу переходять більше 32 тисяч учнів, а до 11 класів – майже 17 тисяч майбутніх випускників. Освітній процес будуть забезпечувати більше 28 тисяч педагогів та викладачів. Із 834 шкіл області, 283 розташовані у сільській місцевості, до яких підвозять майже 22 тисячі учнів», - повідомила заступниця.

 

Головну увагу щодо підготовки до нового навчального року приділяють найголовнішому – безпеці учнів та працівників, які задіяні в навчальному процесі.

 

«Серед основних завдань, які ми вирішуємо щодо кожного навчального закладу, – це разом з працівниками ДСНС буде перевірений кожен заклад та його прилегла територія на наявність вибухонебезпечних предметів. Важливим питанням є забезпечення якісної системи оповіщення, у тому числі й для дітей з особливими потребами (з порушенням зору та слуху) – це сирени, інформаційні табло, тактильні підлоги, покажчики сховищ та інші способи звукового та світлового оповіщення. У кожному закладі мають бути позначені евакуаційні шляхи – покажчики руху та таблички, які вказують на місця сховища. Укриття мають бути в кожному навчальному закладі або у безпосередній близькості до нього та розраховані на всіх учасників навчального процесу (діти і педагоги). Такі споруди мають відповідати нормам інклюзії. Якщо неможливо забезпечити укриття для всіх, навчання можна проводити у декілька змін. Мають бути створені запаси води, медикаментів, необхідного обладнання та інших матеріалів. На початку навчального року для учнів та персоналу будуть проведені тренінги щодо порядку дій у випадку сигналу повітряної тривоги. У випадку повітряної тривоги у регіоні, освітній процес буде перерваний та, за можливості, продовжений в укриттях до завершення повітряної тривоги. Відповідальність за стан укриттів покладається на заступника та керівника закладу освіти, згідно з чинним законодавством», - підкреслила Ольга Горб.

 

Після проведення всіх робіт з підготовки до навчального процесу (термін зазначений до 15 серпня), спеціально створені комісії разом у закладах освіти з представниками ДСНС,  Держпродспоживслужби, містобудування будуть проводити перевірки та оформляти паспорти безпеки на кожен заклад освіти.

 

«Учні тих закладів, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях або які були пошкоджені, зможуть продовжити навчання дистанційно або в інших закладах освіти на підконтрольній Україні території. Учні шкіл, розташованих поруч з лінією бойових дій, будуть переведені на дистанційну форму навчання. Відповідне рішенням приймає керівництво обласної військової адміністрації у залежності від безпекової ситуації та можуть бути змінені в залежності від обставин. Точка ризику – це заклади освіти +40 км від лінії бойових дій», - наголосила очільниця.

 

У Дніпропетровській області 7 територіальних громад Криворізького та Синельниківського районів визнані громадами, які розташовані в зоні активних бойових дій, - Широківська, Зеленодольська, Маломихайлівська, Великомихайлівська, Новопавліська, Межівська та Покровська. Заклади цих громад можуть розпочати навчальний рік виключно дистанційно.

 

Згідно з рекомендаціями МОН, заклади вищої освіти, коледжі та профтехучилища також будуть забезпечувати початок навчального року з 1 вересня. Він повинен бути максимально приближений до традиційних форм навчання, але з урахуванням обмеженням воєнного часу.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: