В Україні – День юриста! Цікаві факти про виникнення професії

СВЯТО
08.10.20 - 12:43

З 1997 року в Україні 8-го жовтня відзначають День юриста. Сатирик Ярослав Гашек писав: «гарний адвокат з легкістю переконає вас, що собака вкусив людину, а навпаки». На цій ноті пропонуємо цікаві факти про юристів та історію виникнення професії!

Перші адвокати з'явилися в Стародавньому Римі. В ті часи захисники погано знали закони і покладались лише на свою красномовність, намагаючись переконати натовп в невинності обвинувачуваного. Тоді суддя приймав рішення, тільки прислухаючись до громади.

Часто юристам доводилось захищати тварин, так як церковний суд розглядав подібні позови. Останній вирок, який був винесений тварині, датований 1740 роком. Юрист захищав корову, яка знищила пасовище сусіда. Бідолашного «клієнта» приговорили до повішання.

Раніше, якщо заведена судова справа раптом зникала, то за законом людині не могли пред'явити обвинувачення. Тому дерев'яні будівлі суду час від часу «випадково» загорялись. Тоді казали "справа вигоріла", звідси й пішов такий вислів. 

Американка, у якої діагностували рак легенів, відсудила у тютюнової компанії «Phillip Morris», чиї цигарки купувала протягом 47 років, 750 000 доларів матеріальної шкоди та 100 000 доларів моральної компенсації. Суд ще й наклав на компанію штраф у розмірі 28 млн. доларів.

У 1991 році Річард Овертон подав до суду на пивоварну компанію «Anheuser-Busch», вимагаючи 10 000 доларів моральної шкоди. Мовляв, скільки б пива він не пив, його фантазії про красунь в бікіні на тропічному пляжі так і не втілювалися в життя, хоча саме це обіцяла реклама пива «Bud Light».

У 1995 році Роберт Лі Брок подав до суду на самого себе, заявивши, що порушив свої власні цивільні права і релігійні принципи, напившись і вчинивши крадіжку, через що на 23 роки потрапив до в’язниці. Він вимагав 5 мільйонів компенсації, а оскільки під час ув'язнення не мав доходів, то сподівався, що суму позову візьме на себе держава. Однак геніальний план не спрацював – суд відмовив у розгляді справи.

Професія юриста займає почесне третє місце у десятці найпрестижніших професій в Україні.

Сьогодні кримінальна відповідальність для неповнолітніх українців настає з 14-16 років, а от в 1845 році відповідати за свої вчинки починали з 7-річного віку.

 

 

Фото з мережі Інтернет. 

 

Джерела: cikavo-znaty, dovidka-biz, prime-cons.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: