В Україні діти почали хворіти на поліомієліт. МОЗ закликає терміново вакцинувати!

ЗДОРОВ'Я
29.10.21 - 12:27

Керівникам ОДА доручили терміново забезпечити імунізацію невакцинованих дітей віком до 5 років. Крім того, по всій країні буде посилений епідеміологічний нагляд.

Про це повідомив головний санітарний лікар Ігор Кузін на засіданні Державної комісії з ТЕБ.

 
"Ситуація з охопленням рутинними щепленнями залишається загрозливою. Як результат - уперше за багато років поліомієліт повернувся в Україну і спричинив хворобу у 1,5-річної дитини. Триває епідемічне розслідування цього випадку, та ми маємо терміново посилити захист інших дітей, які відтепер також під загрозою інфікування. Адже найбільш вразливі до поліо - саме діти до 5 років", - наголосив Кузін.

 

На початку жовтня в Україні зафіксували та підтвердили випадок паралічу у півторарічної дитини з Рівненської області. Батьки свідомо відмовились від щеплень, передбачених медичними стандартами, через релігійні переконання. Пізніше вірус виявили ще у шістьох дітей (всього родина виховує десятьох).

 

У зв’язку з цим, на Рівненщині проведуть додаткові тури імунізації дітей від поліомієліту, а невакцинованих дітей не будуть допускати до навчання.

 

Окрема група працювала і у Закарпатській області. Там також підтвердили наявність поліовірусу. Зразки доправлені до референс-лабораторії Всесвітньої організації охорони здоров'я в Гельсінки. Від результатів епідрозслідування залежить, яких заходів вживатиме держава.

 

Станом на 1 жовтня, в Україні рівень охоплення трьома дозами щеплень від поліо дітей до року становив лише 59,7 %. Найкраща ситуація в Києві (81,2 %), Кіровоградській (72,5 %) та Сумській областях (69,7 %). Найгірша – в Закарпатській (49,7 %), Івано-Франківській (47,7 %) та Херсонській областях (47,6 %). Для формування колективного імунітету від хвороби він має сягати 95%.

 

Перебіг цієї хвороби характеризується ураженням центральної нервової системи, виникненням паралічів. Хвороба може призвести до смерті. Спеціального противірусного лікування поліомієліту не існує.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: