В Україні дозволили вакцинувати дітей від коронавірусу. Чим і як?

ЗДОРОВ'Я
27.10.21 - 9:46

Рішення МОЗ було ухвалено ще 13 жовтня. Але відомо про нього стало тільки зараз. Щеплення від Covid-19 для дітей з групи ризику дозволили ще раніше. Станом на 26 жовтня першою дозою  вакцинували 13,5 тисяч українських дітей віком 12-17 років, двома дозами - 9 тисяч.

Щеплення дітей рекомендують робити лише однією вакциною - це Comirnaty від Pfizer/BioNTec. Його мають проводити за схемою - 2 дози по 0,3 мл. Інтервал між першою та другою дозами - 21-28 діб.

 

Рекомендації ухвалила Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики. Наказ про вакцинацію дітей затвердив МОЗ.

 

За даними з безпеки та ефективності вакцини Pfizer, дітей можна щеплювати з 12 років.

 

"Ми закликаємо свідомих батьків захистити своїх дітей і зробити їм щеплення", - заявив у коментарі ВВС News Україна головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

 

"Дельта" варіант вірусу значно небезпечніший для дітей, вони частіше мають тяжкий перебіг і потрапляють в лікарні, тому щепити їх треба в першу чергу заради їхнього здоров'я. Окрім того, діти інфікують дорослих - своїх родичів, учителів, для яких ковід може бути смертельним", - говорить про щеплення дітей Дарина Дмитрієвська, сімейна лікарка, співзасновниця ГО "Медичні лідери".

 

За минулу добу в Україні на Covid-19 захворіло майже 1500 дітей. З часу початку пандемії захворіли десятки тисяч дітей.

 

Вакцинацію від коронавірусу дітям проводять у Великій Британії, США, ЄС та ще у багатьох країнах. З червня від Covid-19 щеплюють дітей в Ізраїлі.

 

В Україні щеплення дітей мають проводити лише за згоди батьків і лише у їхній присутності.

 

Для вакцинації дитини батьки мають отримати направлення у свого педіатра або сімейного лікаря і з цим направленням піти до пункту щеплення, де є вакцина Pfizer.

 

Вакцинацію від Covid-19 можна поєднувати з іншими щепленнями. Інтервал між  Covid-вакциною та іншими має становити 14 днів.

 

Протипоказаннями до щеплення є серйозні алергічні реакції на один із компонентів вакцини, перенесений міокардит або перикардит. Відкласти вакцинацію рекомендують дітям, які перенесли мультисистемний запальний синдром.

 

Отримати ковід- сертифікати діти поки що не зможуть.  Оскільки чинні документи потребують верифікації й підпису в Дії, які не можуть отримати особи до 18 років.

 

У Мінцифри зазначили, що працюють над тим, щоб згодом діти могли мати електронні ковід-сертифікати.

 

 

Джерело: ВВС News Україна

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: