В Україні не підтвердили жодного випадку смерті через вакцинацію 

ЗДОРОВ'Я
15.11.21 - 14:27

Переважна більшість побічних реакцій після імунізації були легкими, а всі завершені розслідування смертей не виявили жодного зв’язку з вакцинацією, - повідомляє пресслужба МОЗ. 

“За останніми даними, лише 0,018% пацієнтів від загальної кількості щеплених мають несприятливі симптоми після імунізації. Переважна кількість – це несерйозні випадки. Летальних випадків впродовж 30 днів після імунізації було 124. Тобто це ті випадки, коли людина мала вакцинацію в анамнезі, і померла впродовж 30 днів після проведення вакцинації. Такі випадки підлягають окремому розслідуванню. Окремо наголошую, що тут не йдеться про причинно-наслідковий зв’язок із вакцинацією. Всі завершені розслідування зв’язку з вакцинацією не виявили”, – повідомив заступник міністра охорони здоров'я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

 

Науково доведених даних про те, які вакцини переносяться пацієнтами краще або гірше, немає, - зауважив заступник міністра охорони здоров’я.

 

“Наразі в нас є лише статистика несприятливих випадків після імунізації. Але знову ж таки, вона не говорить про те, що якась вакцина погана або викликає побічні реакції. Йдеться про індивідуальну реакцію людини на препарат. А реакція може бути на будь-яке щеплення, не лише від Covid-19. Якщо ми говоримо конкретно про несприятливі події після імунізації проти коронавірусної хвороби, то CoviShield з початку вакцинальної кампанії дала десь 0,02% несприятливих реакцій від загальної кількості повідомлень про такі випадки. Вакцина CoronaVac – десь 0,08%. Вакцина Pfizer – 0,01%, AstraZeneca – 0,02%, Moderna – 0,01-0,02%”, - пояснив головний державний санлікар.

 

Нині вакцинація є найбільш ефективним засобом захисту від коронавірусної інфекції та сприяє більш легкому перебігу захворювання, у разі його виникнення. Цей факт підтверджує статистика щодо ушпиталених пацієнтів: 98-99% тих, хто перебуває у палатах інтенсивної терапії, – невакциновані.

 

Будь-яке порушення стану здоров’я після вакцинації вважається несприятливою подією після імунізації (НППІ). Для того, щоб фіксувати типові або нетипові прояви, запроваджується спеціальна система. Про будь-які проблеми зі здоров’ям упродовж 30 днів після введення щеплення треба відзвітувати або лікарю, який веде пацієнта, або самому пацієнту.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: