В Україні обговорюють питання ковід-вакцинації дітей з 5-річного віку 

ЗДОРОВ'Я
03.12.21 - 12:37

Як відомо, у США та Європі вже розпочали вакцинацію дітей проти COVID-19 з 5-річного віку. Адже у цей період у дітей імунітет починає працювати, як у дорослих. В Україні також рано чи пізно запровадять такі щеплення, вважають фахівці.

«З 5-6 років у дітей починають працювати початкові основні ланки імунітету, які відповідають за вироблення антитіл, як у дорослих. Тому в США та в країнах Європи вже починають вакцинувати дітей від COVID-19 з 5 років. Думаю в Україні, рано чи пізно, теж стане це питання», - зазначила лікарка Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні, кандидатка медичних наук Ольга Урбась.

 

Нині ВООЗ і МОЗ України рекомендує вакцинувати дітей з 12 років, бо це один із передостанніх періодів, коли повністю завершується формування імунної системи. Водночас, стверджує Урбась, в Україні погляди на вакцинацію кардинально змінюються. 

«Є багато сімей, які раніше протестували проти всіх вакцин, а тепер у них змінилося ставлення, і вони йдуть щепити дітей навіть індійською вакциною, не шукаючи бельгійського чи французького виробника. Бо коли починають хворіти діти, то до батьків часто приходить довіра і до лікарів, і до вакцин», - зауважила лікарка.

 

Фахівчиня додала, що діти легше переносять COVID-19, ніж дорослі.  Втім, постковідний синдром у них може протікати дуже важко.

 

Як відомо, наразі в Україні дітям роблять щеплення вакциною Pfizer «Комірнаті». 

 

За даними досліджень, у віковій групі 12-18 років ефективність вакцини проти госпіталізації становить 93%.

 

На Дніпропетровщині курс вакцинації завершили більш ніж 3,2 тис підлітків 12-17 років. Про це під час брифінгу розповіла в.о. директора департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА Вікторія Кулик.

 

«Щеплення – це захист від важких ускладнень, які викликає коронавірус. Чим більше людей вакцинуються, тим швидше ми зможемо зняти маски та подолати пандемію», – зазначила Вікторія Кулик.

 

Загалом у регіоні зробили 2 млн 327 тис щеплень від коронавірусу. Двома дозами вакцинувалися 1 млн 74 тис людей. 

 

Джерело: Укрінформ, пресслужба ДніпроОДА

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: